Evropa

Nekretnine paravan, švercovao drogu za kavački klan: Za biznismena iz Nemačke više od osam godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

18:00

Nekretnine paravan, švercovao drogu za kavački klan: Za biznismena iz Nemačke više od osam godina zatvora
Nekretnine paravan, švercovao drogu za kavački klan: Za biznismena iz Nemačke više od osam godina zatvora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Biznismen iz nemačkog grada Gisena osuđen je u toj zemlji na osam godina i tri meseca zatvora pošto je umešan u šverc droge sa "kavačkim klanom" iz Crne Gore. 

Kako prenosi nemački portal Giešener-allgemeine, ime okrivljenog biznismena se ne navodi, a jedan od njegovih advokata Andreas Milh najavio je da će na presudu uložiti žalbu.

Biznismen je bio uspešan na tržištu nekretnina, a sudija Piter Najdel kaže da je on zapravo "ozbiljan kriminalac“.

Okrivljeni je, prema tvrdnjama Sedmog krivičnog veća, trgovao velikim količinama kokaina i heroina i pomagao i podržavao trgovinu drogom. 

"To znači da je osuđen poslednji optuženi u procesu protiv trgovaca drogom povezanim sa kartelom koji pre svega deluje na Balkanu", piše pomenuti portal, prenosi RTCG.

Prema optužnici, nemački biznismen je u Holandiji kupio 12,5 kilograma heroina i 37 kilograma kokaina kako bi ih profitabilno prodao na području Gisena ili kako bi koordinirao njihov transport za šefa crnogorskog klana "Kavač".

Sudski postupak je, navodi se u tekstu, bio jedan od prvih u Nemačkoj koji je zasnovan na podacima sa hakovanih Skaj kripto telefona koje je dostavio Europol.

Kako sudija Najdel objašnjava u svojoj presudi, nije bilo svedoka, a nisu pronađeni ni kripto telefon ni droga.

"U velikoj meri, zločini bi se mogli dokazati zbog istorije razgovora na šifrovanim i redovnim mobilnim telefonima okrivljenog biznismena. Odbrana je više puta sumnjala u upotrebljivost podataka koje su hakovali francuski istražni organi jer su prepreke za takve istrage u Francuskoj bile znatno manje nego u Nemačkoj.

Sud to vidi drugačije: podaci su dobijeni na osnovu odluka francuskih sudova, nemačke vlasti nisu imale saznanja o istrazi pre nego što je Skaj EC C server ugašen.

Oni bi tada podatke dobili preko pravne pomoći. Sudija Najdel ovo opisuje kao dostignuće prava Evropske zajednice. Prekogranični zločini zahtevaju prekograničnu saradnju", navedeno je u tekstu nemačkog portala.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa