Evropa

Estonska premijerka zaprepašćena rukovanjem Orbana sa Putinom

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

19:32

Estonska premijerka zaprepašćena rukovanjem Orbana sa Putinom
Viktor Orban i Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Slike na kojima se premijer Mađarske, zemlje članice  Evropske unije, rukuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bile se veoma neprijatne i prkosile logici, navela je danas premijerka Estonije Kaja Kalas.

"Kako se rukovati sa zločincem koji je vodio agresorski rat, posebno ako dolazi iz zemlje s kojom ima istoriju kakvu ima Mađarska?", rekla je Kalas, koja se smatra jednim od najvernijih ukrajinskih branioca.

Ona je aludirala na mađarski ustanak iz 1956. protiv Sovjeta, koji su to razbili tenkovima i jakim vojnim trupama u borbama, kada je poginulo najmanje 2.600 Mađara i 600 sovjetskih vojnika.

"Nije tako daleka prošlost to što su Rusi uradili u Mađarskoj", rekla je Kalas.

Estonska premijerka istakla je da Mađarska održava bliskije veze sa Rusijom od drugih država EU i smatra se ključnim potencijalnim protivnikom za donošenje odluke u decembru o otvaranju pregovora o pristupu Ukrajine Evropskoj uniji, za šta bi bila potrebna jednoglasna podrška 27 članica bloka, preneo je Rojters.

Orban i Putin su u utorak održali razgovore u Kini gde se održava samit inicijative "Pojas i put".

Kako je preneto na ruskoj televiziji, Orban je rekao Putinu da nikada nije želeo da se suprotstavi Moskvi, kao i da pokušava da spasi njihove bilateralne kontakte.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa