Evropa

"Neprihvatljivo pristrasna prema Izraelu": Nove kritike stigle na adresu Ursule fon der Lajen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2023

-

17:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na stotine zaposlenih u Evropskoj komisiji pobunili su se nakon izjave predsednice ove institucije Ursule fon der Lajen zbog njenih stavova o ratu Hamasa i Izraela. 

Od početka sukoba između Izraela i Hamasa ona daje izjave koje se često kritikuju a najnoviji povod za ovo, govor koji je imala u konzervativnom institutu Hatson u Vašingtonu gde je ponovo bezuslovno podržala Izrael i pomenula da je pravo ove zemlje da se brani i da to mora da bude u skladu da humanitarnim međunarodnim pravom. Rekla je da nije u suprotnosti podrška Izraelu u davanje humanitarne pomoći Palestincima. 

Ovaj njen govor je bio izbalansiraniji nego ranije, ali i povod da više od 800 zaposlenih u EK uputi protestno pismo gde je napadaju zbog pristrasnosti. Ovo pismo je poslato delegacijama EU širom sveta uključujući i EK.

U pismu kažu da u njenim rečima nema vrednosti EU, da postoji prividna ravnodušnost koju je EK pokazala prema masakru civila u Pojasu Gaze i da su tužni zbog dvostrukih standarda.

Novinari su posle ovoga pokušali da dobiju odgovor od Fon der Lajen, ali ovim povodom se oglasila EK koja je saopštila da je upoznata sa pismom i da je spremna da se angažuje sa članovima osoblja kako bi se razumeli njeni stavovi.

"Predsednica je u nekoliko navrata rekla da nema kontradikcije u solidarnosti sa Izraelom i odgovoru na humanitarne potrebe palestinskog naroda", rekao je portparol EK.

Istim povodom Poltiko prenosi na društvenim mrežama reči jednog neimenovanog i visokog zvaničnika EU koji navodi da su sve to njeni lični stavovi i da je neuravnoteženo njeno gledište u odnosu na stavove EU, a da je stav EU da dijalog mora da se ponovo uspostavi i da je to jedini način da se reši problem u Gazi. 

Nasuprot ovim izjavama stoji i izjava Šarla Mišela koji navodi da opsada Gaze od strane Izraela, gde se ne dozvoljava snabdevanje vodom, gde nikakva hrana ne može da uđe, nije poštovanje međunarodnog prava.

Podsetimo, samo nekoliko dana od početka rata ona je otišla u Tel Aviv da poruči premijeru Benjaminu Netanjahuu da Evropa podržava pravo Izraela da se brani. Njena poruka je izrečena bez upozorenja kakvo daju drugi zapadni lideri - da akcija mora biti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. 

Komentari (0)

Evropa