Evropa

Žrtve iz Iraka traže pravdu u Hagu zbog holandskog bombardovanja Havidže

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

17:25

Žrtve iz Iraka traže pravdu u Hagu zbog holandskog bombardovanja Havidže
Žrtve iz Iraka traže pravdu u Hagu zbog holandskog bombardovanja Havidže - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Advokat 25 porodica žrtava holandskog vazdušnog napada na navodnu fabriku bombi Islamske države na severu Iraka 2015. godine, kada je ubijeno oko 70 ljudi, rekao je sudu u Hagu da je bombardovanje bilo nezakonito.

Članovi porodica žrtava, od kojih su mnogi došli u sud u Hagu iz Iraka, pokrenuli su civilnu tužbu u Holandiji, nadajući se da će dobiti odštetu za nezakoniti čin, preneo je Rojters.

"Pozivam vaš sud i državu Holandiju, čak i holandski narod, da budu pravedni i da nas poslušaju", rekao je na sudu Abdalah Rašid Salih, koji je u napadu izgubio sedam članova porodice.

Britanska novinska agencija prenela je da je on plakao dok je držao fotografije dece koju je izgubio i prisetio se poslednjih trenutaka sa ćerkom koja je umirala.

Advokat Lizbet Zegveld rekla je da holandska država nije pravilno razmotrila da bi moglo da dođe do civilnih žrtava tokom vazdušnog napada na navodne fabrike bombi ID u Havidži, u blizini grada Kirkuka 2015. godine.

"Država je odustala od procene da li je u pitanju fabrika bombi ili civili", rekla je Zegveld, navodeći da je država morala da zna da su mnogobrojni ljudi, uglavnom izbeglice, živeli i radili u toj oblasti.

Holandska vojska tvrdi da je ta oblast bila industrijski kompleks i da nisu očekivali da će u velikom broju biti prisutni civili.

Advokat holandske države rekao je sudu da se Holandija ne može smatrati odgovornom za štetu načinjenu prilikom napada.

"Napad nije bio zabranjen međunarodnim humanitarnim pravom i nije bio nezakonit", rekla je advokat Vemeke Visman.

U napadu na Havidžu, ubijeno je oko 70 ljudi, uključujući civile i teroriste Islamske države, saopštilo je holandsko ministarstvo odbrane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa