Evropa

Putin opozvao ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih proba

Komentari

Autor: Euronews

02/11/2023

-

15:09

Putin opozvao ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih proba
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u četvrtak zakon o opozivu ruske ratifikacije Sveobuhvatnog sporazuma o zabrani nuklearnih testova, a iz Moskve poručuju da je taj potez bio neophodan, kako bi se uspostavio ravnopravan položaj u odnosu na Sjedinjene Američke Države.

Putin je rekao da se opoziv ratifikacije tog dokumenta ogleda u potezu SAD koje su potpisale, ali ne i ratifikovale sporazum. 

Oba doma ruskog parlamenta glasala su prošlog meseca u korist opoziva ratifikacije, piše Euronews.

Sveobuhvatni sporazum o zabrani nuklearnih testova usvojen je 1996. i zabranjuje bilo kakvo aktiviranje nuklearnih eksplozivnih naprava bilo gde na svetu, ali nikada nije u potpunosti implementiran. 

Pored SAD, još ga nisu ratifikovale Kina, Indija, Pakistan, Severna Koreja, Izrael, Iran i Egipat.

Postoji zabrinutost da bi Rusija mogla ponovo da počne sa testiranjem nuklearnog naoružanja kako bi izvršila pritisak na Zapad da prestane sa davanjem vojne pomoći Ukrajini. Putin je rekao da se pojedini stručnjaci govore u prilog neophodnosti sprovođenja nuklearnih testova, ali da on lično još nije formirao stav po tom pitanju.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je prošlog meseca da će Moskva nastaviti da poštuje zabranu i da će ponovo pokrenuti nuklearne testove, samo ako Vašington to prvi uradi.

Komentari (0)

Evropa