Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske snage odbile napad u blizini grada Vuledara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2023

-

08:42

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske snage odbile napad u blizini grada Vuledara
RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske snage odbile napad u blizini grada Vuledara - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky,Alexei Alexandrov, Andrew Marienko, Oleksandr Ratushniak

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 617 dana. Juče su ukrajinski zvaničnici saopštili da je Rusija granatirala više od 100 naselja za 24 časa, što je više nego bilo kog dana tokom ove godine. U međuvremenu je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da pažnja neće biti skrenuta sa Ukrajine, a ruski predsednik Vladimir Putin je tvrdio da bi Zapad mogao da pribegne sabotažama ruske ekonomije jer, kako navoi, sankcije su se pokazale kao "beskorisne"

Ključni događaji:

  • Putin: Zapad bi mogao da pribegne sabotažama jer su sankcije beskorisne
  • Borelj: Neće biti skrenuta pažnja sa Ukrajine
  • Šojgu: Ukrajina trpi poraze na ratištu, iako joj NATO doprema novo oružje
  • Kijev:Rusija izvela najveći napad na Ukrajinu ove godine

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.35 Ruski ambasador u SAD: Vašington nije spreman za ozbiljan razgovor sa Rusijom

U ovom trenutku Vašington nije spreman da se upusti u ozbiljan razgovor sa Moskvom kako o Ukrajini tako i o izraelsko-palestinskom sukobu, izjavio je danas ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

„Amerikanci nisu spremni za ozbiljan razgovor sa nama, bilo o Ukrajini ili Bliskom istoku“, rekao je diplomata za ruski Prvi kanal, prenosi TASS.

Prema njegovom mišljenju, Vašington i dalje veruje da se nalazi „na ostrvu slobode i prosperiteta, što im omogućava da Amerikanci sami rešavaju sve probleme“.

"Ali to ne funkcioniše na ovaj način“, dodao je Antonov.

22.09 Blinken: SAD zabrinute zbog planova Rusije da povuče ratifikaciju CTBT

 Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je zabrinutost zbog planirane akcije Rusije da povuče svoju ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT).

"Nastavićemo da ukazujemo na neodgovornost nedavne ruske retorike u vezi sa testiranjem eksploziva nuklearnog oružja i CTBT. Ovim se nastavljaju uznemirujući i pogrešni napori Moskve da poveća nuklearne rizike i podiže tenzije dok vodi svoj ilegalni rat protiv Ukrajine", istakao je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ruski zvaničnici kažu da planirani potez Rusije da povuče svoju ratifikaciju ne znači da će nastaviti testiranje, a Blinken je pozvao Moskvu da ostane pri tim izjavama.

21.00 Medvedev: Poljska u opasnosti od direktnog sukoba sa Rusijom i Belorusijom

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas da bi akcije Poljske mogle dovesti do direktne konfrontacije sa Rusijom i Belorusijom i ''pokrenuti Treći svetski rat''.

"Poljska vojna jačanja i poljsko vojno prisustvo u Ukrajini mogu izazvati direktnu konfrontaciju između Varšave i Belorusije i Rusije", rekao je Medvedev za list "Ruska gazeta". U ovom slučaju, kako je upozorio, saveznička grupa će dati adekvatan odgovor da spreči pretnje koje proizilaze iz "zlih ambicija poljskog establišmenta".

19.06 Kuleba i Fidan razgovarali o izvozu ukrajinskih žitarica na svetska tržišta

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba sastao se danas u Berlinu sa turskim kolegom Hakanom Fidanom i sa njim razgovarao o izvozu ukrajinskiih žitarica na svetska tržišta.

''Dok sam bio u Berlinu, sreo sam se sa svojim turskim kolegom Hakanom Fidanom. Fokusirali smo se na bezbednosnu situaciju u regionu Crnog mora i ukrajinski izvoz žitarica na svetska tržišta. Razgovarali smo i o dešavanjima na Bliskom istoku'', napisao je Kuleba na svom nalogu na mreži X.

Ranije je Ukrajina suspendovala transport preko koridora za izvoz žitarica u Crnom moru, zbog potencijalnih pretnji koje predstavljaju ruski ratni avioni i morske mine.

18.59 Zaharova: Ukrajinski napad na Energodar nastavak igranja vatrom

Ukrajinski napad dronom na Energodar tokom rotacije eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u elektrani Zaporožje predstavlja provokaciju i „igranje vatrom“, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova .

„Kijev nastavlja da se 'igra vatrom' kriminalnim i neodgovornim provokacijama i grubo krši takozvanih pet principa koje je proglasio generalni direktor IAEA Rafaelo Grosi da bi u cilju nuklearne bezbednosti Zaporoške NE“, rekla je Zaharova, prenosi RIA Novosti.

16.50 SAD uvele novi paket sankcija ruskim kompanijama i fizičkim licima

SAD su uvele novi paket sankcija usmeren protiv ruskih kompanija i fizičkih lica, saopštio je danas američki Stejt department.

"Danas, u koordinaciji sa Ministarstvom finansija, Stejt department uvodi sankcije kako bi dalje uticao na pojedince i entitete povezane sa ruskim ratnim naporima i drugim zlonamernim aktivnostima", navodi se u saopštenju.

Vašington je uveo sankcije protiv više od 30 fizičkih i više od 200 pravnih lica, a među njima se nalaze kompanija Arktik LNG 2 koja je uključena u ključni ruski projekat vezan za tečni prirodni gas, kao i firma iz sektora metalurgije i rudarstva Rustitan.

16.01 Zelenski: Ukrajinske snage odbile napad u blizini grada Vuledara

Ukrajinske snage odbile su ruski napad u blizini grada Vuledara u istočnoj Donjeckoj oblasti i nastavile sa pokušajem da napreduju na jugu, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Vuledar, bastion koji drže Ukrajinci na strateškoj raskrsnici između istočne i južne linije fronta, bio je poprište nekih od najkrvavijih borbi u 20-mesečnom ratu, preneo je "Glas Amerike".

"Došlo je do pokušaja neprijatelja da napreduje u pravcu Vuledara, ali su ga naši vojnici zaustavili, nanevši neprijatelju velike gubitke: desetine komada tehnike, mnogo poginulih i ranjenih", naveo je Zelenski u postu na Telegramu.

15.01 Ukrajina dodala kompaniju Nestle na listu "sponzora rata"

Nacionalna agencija Ukrajine za prevenciju korupcije (NAPK) saopštila je danas da je uvrstila švajcarsku kompaniju Nestle na listu međunarodnih "sponzora rata". 

Odluka je obrazložena činjenicom da Nestle nastavlja da posluje u Rusiji, isporučuje robu u zemlju i širi proizvodnju, prenosi Komersant.

"Kompanija je najavila je obustavu izvoza i uvoza u Rusiju, sa izuzetkom osnovnih roba. Međutim, prema izveštajima medija u februaru 2023. godine, police ruskih prodavnica bile su prepune Nestle proizvoda", objavio je NAPK na svom Telegram kanalu.

Švajcarska kompanija poseduje više od 2.000 brendova kao što su Kit Kat, Neskafe ili Neskvik.
NAPK je dodao da je profit Nestlea na ruskom tržištu "nešto veći od dva odsto" i da ova firma "još uvek nije odlučila da napusti" Rusiju.

Kijev je ove godine na listu "sponzora rata" dodao firme Bakardi, Aliekspres i Filip Moris, kao i druge kompanije.

13.42 Ruska vojska pogodila Su-27 na aerodromu Mirgorod u Poltavskoj oblasti

Ruska vojska napala je aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti i pogodila avion Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Osim toga, ruska vojska je uništila centar za kontrolu bespilotnih letelica ukrajinske vojske u oblasti Reznikovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i skladište municije u oblasti Verhnekamenski, prenela je agencija RIA Novosti.

U oblasti Serebrjanke u DNR, takođe, je pogođen kontrolni punkt 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, u oblasti Jantarni u Hersonskoj oblasti uništena je stanica za elektronsko ratovanje Bukovel.

12.45 Danilov: Rusija sprema napade na ukrajinsku infrastrukturu s prvim danima zime

Rusija se sprema da napadne kritičnu infrastrukturu Ukrajine kada temperature padnu, rekao je sekretar ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov.

Govoreći za ukrajinski televizijski kanal TCH, Danilov je rekao da Rusija priprema napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine čim se temperature spuste.

"Oni će pokušati da udare na naše kritične infrastrukturne objekte, koji obezbeđuju svakodnevne aktivnosti", rekao je on.

Danilov je dodao da je Ukrajina spremna, dodajući da je većina kritične infrastrukture u zemlji "pod kontrolom", a strani partneri obezbeđuju dodatnu protivvazdušnu odbranu.

10.47 Rusija povlači ratifikaciju o zabrani nuklearnih testiranja

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u danas Zakon prema kojem Rusija povlači ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja. Dokument, koji je objavljen na zvaničnom portalu krajem oktobra odobrio je gornji dom ruskog parlamenta, prenosi Euronews.

Rusija kaže da je cilj da se povrati paritet sa Sjedinjenim Državama, koje su potpisale, ali nikada nisu ratifikovale sporazum iz 1996. godine, i da neće nastaviti testiranje osim ako Vašington to ne učini.

Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

 

08.36 Rusija: Pet ukrajinskih dronova presretnuto kod Krima, jedan iznad Crnog mora

Pet ukrajinskih bespilotnih letelica presreli su danas ruski sistemi protivvazdušne odbrane iznad Krima i jedan iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. "Ujutru 2. novembra, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad sa šest bespilotnih letelica tipa avion na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi uništili su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora, pet je presretnuto iznad teritorije Republike Krim", navelo je ministarstvo, prenosi agencija RIA Novosti.

07.50 Putin: Zapad bi mogao da pribegne sabotažama jer su sankcije beskorisne

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je juče na sastanku o ekonomskim pitanjima da bi Zapad mogao da pribegne sabotažama jer su, kako je rekao, sankcije protiv Rusije "beskorisne".

On je podsetio na sabotažu gasovoda Severni tok, kao i na nedavne pokušaje da se Rusija okrivi za oštećenje gasovoda između Finske i Estonije i naveo da se takvi događaji mogu iskoristiti da bi se Rusiji "nanela šteta", prenose RIA Novosti.

Putin je zatražio da se takvi rizici unapred izračunaju i da se na njih proaktivno reaguje.  Istovremeno, upozorio je, Rusija mora biti spremna na povećan pritisak sankcija.

07.10 Borelj: Neće biti skrenuta pažnja sa Ukrajine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je na društvenoj mreži X da pažnja neće biti skrenuta sa Ukrajine.

profimedia

 

06.40 Šojgu: Ukrajina trpi poraze na ratištu, iako joj NATO doprema novo oružje

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je juče da Kijev trpi poraze, uprkos tome što mu NATO doprema nove vrsta naoružanja. On je istakao da grupa ruskih trupa nastavlja da vodi aktivnu odbranu, "efikasno nanošeći vatrenu štetu neprijatelju", prenele su RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska očajnički i bezuspešno pokušava da napadne ruske snage na zaporoškom, donjeckom i hersonskom pravcu, zbog čega ima velike gubitke.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

06.20 Kijev: Rusija izvela najveći napad na Ukrajinu ove godine

Rusija je granatirala preko 100 naselja u protekla 24 časa, više nego bilo kog dana do sada tokom ove godine, sapoštili su ukrajinski zvaničnici, a prenosi Gardijan. "U poslednja 24 sata, neprijatelj je granatirao 118 naselja u 10 regiona", rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko na društvenim mrežama. "Ovo je najveći broj gradova i sela koji su bili napadnuti od početka godine", dodao je on. Gardijan navodi da ove tvrdnje još uvek nisu nezavisno proverene.

Komentari (0)

Evropa