Evropa

Sunak pozvao svetske lidere da sagledaju posledice veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

20:13

Sunak pozvao svetske lidere da sagledaju posledice veštačke inteligencije
Tanjug/AP/Jon Super - Copyright Tanjug/AP/Jon Super

veličina teksta

Aa Aa

Svetski lideri imaju odgovornost da se pozabave rizicima veštačke inteligencije, poručio je danas britanski premijer Riši Sunak poslednjeg dana inauguracionog samita o bezbednosti u oblasti veštačke inteligencije (AI) u Blečli parku, nedaleko od Londona.

"Želeo sam da na posebnoj sednici razgovaramo o ovom pitanju kao lideri sa zajedničkim vrednostima, nasamo", rekao je Sunak na samitu u Blečli parku, gde je tokom Drugog svetskog rata bio dom britanskih razbijača šifri.

On je poručio da lideri imaju odgovornost da se pozabave "opasnostima u rasponu od društvene štete i dezinformacija, do ekstremnih rizika od veštačke inteligencije".

Sunak je rekao da želi da se svi osvrnu na ovaj trenutak za pet godina i da „znaju da su izabrane prave opcije da se iskoriste sve prednosti veštačke inteligencije na način koji će biti bezbedan za naše zajednice, ali i da pruži ogroman potencijal“.

Neki tehnološki i politički lideri upozorili su da brzi razvoj veštačke inteligencije predstavlja egzistencijalnu pretnju ako se ne kontroliše, prenosi Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, potpredsednica SAD Kamala Haris, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i drugi lideri bi na samitu trebalo da razgovaraju o planu testiranja i evaluacije AI modela koje podržava država pre nego što budu pušteni u prodaju, saopšteno je iz Sunakovog kabineta.

Fon der Lajen je rekla da je potrebno uspostaviti bezbednosne standarde AI koji su prihvaćeni širom sveta.

"Složeni algoritmi nikada se ne mogu iscrpno testirati, tako da se pre svega moramo pobrinuti da programeri reaguju brzo kada se pojave problemi, i pre i nakon što su njihovi modeli stavljeni na tržište“, dodala je.

Predstavnici kompanija kao što su OpenAI, Anthropic, Google DeepMind, Microsoft, Meta i kAI, koje podržava Microsoft, trebalo je da se pridruže kasnijoj sesiji.

Na završnoj sesiji dvodnevnog samita o veštačkoj inteligenciji predviđen je razgovor Sunaka i američkog biznismena Ilona Maska.

Mask je u sredu učesnicima skupa rekao da vlade ne bi trebalo da žure sa uvođenjem zakona o veštačkoj inteligenciji.

On je sugerisao da su kompanije koje koriste ovu tehnologiju u boljem položaju da otkriju probleme i da bi mogle da podele svoja otkrića sa zakonodavcima odgovornim za pisanje novih zakona.

Prvog dana samita koji je fokusiran na visoko sposobne modele opšte namene zvane „granična veštačka inteligencija“, oko 100 zvaničnika, akademika i tehnoloških rukovodilaca razgovaralo je o rizicima od zloupotrebe veštačke inteligencije i gubitka kontrole.

Više od 25 prisutnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Kinu, kao i EU, potpisalo je u sredu „Blečli deklaraciju“ u kojoj se navodi da zemlje moraju da rade zajedno i uspostave zajednički pristup nadzoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa