Evropa

Konzervativci Rišija Sunaka izgubili dve izborne jedinice na dopunskim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

08:15

Konzervativci Rišija Sunaka izgubili dve izborne jedinice na dopunskim izborima
Tanjug/AP/Henry Nicholls - Copyright Tanjug/AP/Henry Nicholls

veličina teksta

Aa Aa

Vladajući konzervativci britanskog premijera Rišija Sunaka pretrpeli su dva poraza na dopunskim izborima u Velikoj Britaniji, što dovodi u pitanje sposobnost njegove stranke da pobedi na opštim izborima koji se očekuju sledeće godine.

Dvostruki poraz je pokazao dramatičan pad podrške konzervativcima, navodi Rojters i dodaje da je ovo tek treći put da je britanski premijer izgubio na dopunskim izborima u dve izborne jedinice u istom danu od 1991. godine.

Glavna opoziciona Laburistička partija osvojila je mesto u Mid-Bedfordširu, na oko 80 kilometara severno od Londona, kao i u drugom bivšem uporištu konzervativaca, Tamvortu, pretežno ruralnoj izbronoj jedinici u Engleskoj.

"Ovo su fenomenalni rezultati. Pobeda u ovim uporištima konzervativaca pokazuje da ljudi u velikoj meri žele promene i da su spremni da daju poverenje Laburističkoj partiji da tu promenu i sprovede", poručio je lider laburista Kir Starmer u saopštenju.

Sa biračima koji su ljuti zbog visoke inflacije i ekonomske stagnacije, Sunaku ponestaje vremena da smanji jaz u odnosu na laburiste koji uživaju dvocifrenu prednost u anketama u odnosu na konzervativce, više od godinu dana pred izbore, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa