Evropa

Rostelekom: Oštećeni ruski optički kablovi u Baltičkom moru

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

09:05

Rostelekom: Oštećeni ruski optički kablovi u Baltičkom moru
Rostelekom: Oštećeni ruski optički kablovi u Baltičkom moru - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski optički kablovi u Baltičkom moru oštećeni su prošlog meseca na lokaciji udaljenoj svega 28 kilometara od mesta gde je došlo do oštećenja gasovoda koji povezuje Finsku i Estoniju, saopštila je danas ruska državna kompanija Rostelekom.

U saopštenju Rostelekoma se navodi da je reč o "nesrećnom slučaju", ali ne precizira se šta je stvarni uzrok ove havarije, prenosi Rojters. Ruska kompanija je saopštila da je do oštećenja njenog optičkog kabla došlo 7. oktobra, u 23.30 po moskovskom vremenu.

"Mesto oštećenja kabla nalazi se 28 kilometara od lokacije gde je oštećen deo gasovoda Baltik Konektor 8", navodi se u saopštenju Rostelekoma. 

Kaže se da su dva druga optička telekomunikaciona kabla, koji povezuju Estoniju sa Finskom i Švedskom, takođe oštećena 7. i 8. oktobra po lokalnom vremenu.U pozadini rata u Ukrajini sigurnost podmorskih kablova i cevovoda u Baltičkom moru je postala glavna briga, posebno otkako je prošle godine izvršena sabotaža na ruskom gasovodu Severni tok koju još istražuju nadležne službe kako bi utvrdile ko je odgovoran.

Podaci kompanije za obaveštajne poslove u sferi pomorskog transporta MarinTrafik, pokazuju da je sidro kineskog kontejnerskog broda Nju Polar Ber 7. oktobra prešlo preko švedsko-estonskog telekom-kabla u 15.13 sati, a zatim, u 20.20 i preko ruskog optičkog kabla.

Finska policija koja vodi istragu o sabotaži na gasovodu Severni tok, navela je da je reč o brodu koji plovi pod zastavom Hongkonga i smatra se glavnim osumnjičenim za nanošenje štete optičkim kablovima u Baltičkom moru.

U blizini presečenih optičkih kablova je pronađeno veliko sidro, a istražitelji veruju da su optički kablovi presečeni dok je brod vukao sidro po morskom dnu.

Rostelekom i rusko ministarstvo komunikacija nisu odmah odgovoriti na zahtev Rojtersa da prokomentarišu ove tvrdnje i odgovore na pitanje da li je zvanična Moskva istraživala oštećenje svog kabla i da li bi kineski brod mogao da bude odgovoran.

Još 13. oktobra predsednik Rusije Vladimir Putin je ocenio da su tvrdnje da je Rusija kriva za oštećenja optičkih kablova "potpuno smeće", rekavši da postoje indicije da je oštećenja izazvalo brodsko sidro.

 

Komentari (0)

Evropa