Evropa

Španski socijalisti postigli sporazum sa katalonskim separatistima koji će omogućiti formiranje vlade

Komentari

Autor: Euronews

09/11/2023

-

13:47

Španski socijalisti postigli sporazum sa katalonskim separatistima koji će omogućiti formiranje vlade
Tanjug/AP/Bernat Armangue - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Španska socijalistička partija postigla je dogovor sa strankom katalonskih separatista "Zajedno za Kataloniju" koji bi mogao da otvori put za aktuelnog premijera Pedra Sančeza da formira koalicionu vladu.

Sekretar Socijalističke partije Santos Serdan, koji trenutno boravi u Briselu, izjavio je da dogovor predstavlja "istorijsku mogućnost da se razreši konflikt koji se jedino i može razrešiti kroz politiku".

U nacrtu sporazuma u koji je uvid imao Euronews, partije kažu da će uprkos "dubokim razlikama", "Zajedno za Kataloniju" ponuditi sedam svojih glasova Sančezovoj vladi u zamenu za kontroverznu amnestiju za katalonske političare i aktiviste koji su učestvovali u nesupelom pokušaju otcepljenja od Španije 2017. godine.

Izbori iz jula čiji su rezultati bili nerešeni, nisu ostavili mogućnost ni levici ni desnici da formiraju koalicionu vladu, ali sa sedam glasova stranke "Zajedno za Kataloniju", Sančez sada može da dobije dovoljnu podršku za formiranje vlade.

Dogovor je privukao oštre kritike opozicionih partija, koje optužuju Sančeza za podrivanje ustava zemlje, a zbog odluke o amnestiji za katalonske separatiste, dva dana besneli su protesti širom Španije.

U pismu u kom se obratio španskim ministrima u sredu, evropski komesar za pravdu Didijer Rejnders zahtevao je više informacija o mogućem zakonu o amnestiji usred "ozbiljne zabrinutosti", navodeći da je Komisiju kontaktirao "veliki broj građana".

Odgovarajući na to pismo, španski ministar Feliks Bolanjos, rekavši da su predlog zakona o amnestiji donele poslaničke grupe, a da je trenutni status privremene vlade sprečavao tu instituciju da da podnosi predloge zakona parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa