Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski PVO oborio četiri ukrajinska drona, Zelenski: Znamo šta neprijatelj sprema i kako da odgovorimo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2023

-

07:56

RAT U UKRAJINI Ruski PVO oborio četiri ukrajinska drona, Zelenski: Znamo šta neprijatelj sprema i kako da odgovorimo
RAT U UKRAJINI Ruski PVO oborio četiri ukrajinska drona, Zelenski: Znamo šta neprijatelj sprema i kako da odgovorimo - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alex Babenko, LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 625 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakone o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji za 90 dana - do 14. februara 2024. godine. S druge strane, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je da Zapad pokušava da ometa naučnu saradnju Rusije sa drugim zemljama, navodeći da Moskva i dalje ima mnogo partnera u inostranstvu zainteresovanih za zajednički rad. U međuvremenu, u raketnom napadu ukrajinske vojske poginulo je pet stanovnika Skadovska, grada u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres služba regionalnog Ministarstva za vanredne situacije.

Klučni događaji: 

  • Zelenski produžio ratno stanje i opštu mobilizaciju do 14. februara 2024.
  • Medvedev: Zapad pokušava da ometa naučnu saradnju Rusije sa drugim zemljama
  • Podoljak: Priče o nesposobnosti Ukrajine za kontraofanzivu podstiču eskalaciju
  • Bela kuća: Stav američkog Predstavničkog doma otežava podršku Kijevu
  • Zalužnji i Braun razgovarali o planovima ukrajinske vojske za zimu

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.50 Borelj: Glavna tema satanka sa ministrima EU podrška Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je glavna tema današnjeg razgovora sa ministrima EU bila Ukrajina i kako povećati zaštitu kritične infrastrukture Unije.

"Ponovio sam da je potrebno hitno povećati našu vojnu podršku Ukrajini. To uključuje i protivvadzušnu odbranu", naveo je Borelj na konferenciji za novinare.

On je dodao da podrška Ukrajini mora da bude dugoročna i da je ona deo bezbednosnih obaveza Evropske unije. Prema njegovim rečima, EU je do sada obučila 30.000 ukrajinskih vojnika, a u narednom periodu biće obučeno još 10.000 vojnika.

18.00 Slovačka više neće slati vojnu pomoć Ukrajini

Slovački ministra odbrane Robert Kaliniak obavestio je Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Slovenija više neće snabdevati Ukrajinu oružjem i municijom, saopštilo je Slovačko Ministarstvo odbrane.

"Slovački Ministar Odbrane Robert Kalinak sreo se u Briselu sa Generalnim Sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, i tom prilikom ga obavestio o kraju vojne pomoći Ukrajini iz skladišta slovačkih oružanih snaga", saopštilo je slovačko Ministarstvo odbrane, prenosi Tass.

15.36 Sberbanka na udaru DDoS napada sa više od milion zahteva u sekundi

Ruska Sberbanka je nedavno izdržala DDoS napad od preko milion zahteva u sekundi, koji do sada nije zabeležen u Rusiji, izjavio je zamenik predsednika Upravnog odbora Sberbanke Stanislav Kuznjecov. On je naveo da je počev od februara 2022. godine Sberbanka izdržala više od 550 DDoS napada, u kojima hakeri pokušavaju da ogromnom količinom zahteva preopterete veb servere ili mreže i tako ih stave van funkcije, prenosi TASS.

Kuznjecov je ranije rekao da je Sberbanka početkom oktobra bila na udaru DDoS napada, u okviru koga je bilo više od 100.000 zahteva.

11.16 Strah od dobro poznatog scenarija: Počeli ruski napadi na energetski sektor u Ukrajini, ali to će im ove zime biti teže 

Sećanja na prošlu zimu među stanovnicima Ukrajine koji su se suočili sa nestašicama struje zbog ruskih napada još su sveža, a pred novi hladni period raste strah da će se ponoviti isti scenario, odnosno da će Rusija pojačati kampanju udara na energetska postrojenja. Tokom prethodnih meseci obnovljeno je ono što je moglo da se obnovi, ali ukrajinski zvaničnici veruju da bi ovoga puta zadatak za Rusiju mogao da bude znatno teži. Opširnije u posebnoj analizi

profimedia

 

08.00 Ministarstvo odbrane Rusije: PVO oborila četiri ukrajinska drona

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su tokom noći četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad regiona Brjanska, Tambova i Moskve, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Gubernator Orelske oblasti Andrej Kličkov ranije je saopštio da je dron oboren na severozapadu te oblasti, da povređenih nema i da infrastruktura nije oštećena, navodi agencija RIA Novosti.

07.55 Zalužnji i Braun razgovarali o planovima ukrajinske vojske za zimu

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji razgovarao je sa načelnikom Združenog generalštaba SAD Čarlsom Braunom o planovima za zimski period i hitnim potrebama ukrajinske armije. 

On je detaljno obavestio američkog generala o najnovijim dešavanjima na frontu, napominjući da je najteža situacija na pravcima Avdejevke, Kupjanska i Marjinke.Prema njegovim rečima, situacija je teška, ali je i dalje "pod kontrolom". 

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

07.30 Zelenski: Ukrajina zna šta neprijatelj sprema i kako da na to odgovori

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina ''zna šta neprijatelj sprema i kako da na to odgovori''. 

"Danas sam dobio izveštaje obaveštajnih službi - načelnika Glavne obaveštajne uprave (GUR) Kirila Budanova i šefa Spoljne obaveštajne službe Aleksandra Litvinjenka. Zahvaljujem obema ovim našim strukturama i svima koji u njima rade, pre  svega na tome što Ukrajina zna i znaće šta neprijatelj sprema i kako da na to odgovori  ispravno i snažno. I na kopnu i u Crnom moru", poručio je Zelenski u večerašnjem video obraćanju.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

07.20 Bela kuća: Stav američkog Predstavničkog doma otežava podršku Kijevu

Nespremnost Predstavničkog doma američkog Kongresa da odobri zahtev administracije za podršku Ukrajini komplikuje pružanje pomoći Kijevu, izjavio je nacionalni savetnik za bezbednost Bele kuće Džejk Saliven.

"To već utiče na našu sposobnost da isporučimo Ukrajini ono što im je potrebno i samo će biti gore", rekao je Salivan novinarima. Prema njegovim rečima, sa svakom nedeljom kašnjenja SAD su sve manje sposobne da u potpunosti finansiraju transfer onoga što je potrebno Ukrajini.

07.15 Ministarstvo odbrane Ukrajine demantovalo moguće smene u komandi ukrajinske vojske

Ministarstvo odbrane Ukrajine demantovalo je glasine o mogućim smenama u komandi Oružanih snaga Ukrajine, objavila je pres služba Ministarstva.

"Informacija nije tačna", saopštilo je Ministarstvo odbrane na Fejsbuku. Kako se navodi, o svim odlukama raspravlja se u koordinaciji sa Generalštabom. Ranije su mediji javili da ukrajinsko Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost smene trojice komandanata. 

7.10 Zelenski produžio ratno stanje i opštu mobilizaciju do 14. februara 2024.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakone o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji za 90 dana - do 14. februara 2024. godine.

Kako je preneo Ukrinform, Vrhovna rada je 8. novembra usvojila zakone o odobravanju predsedničkih dekreta u vezi sa produženjem vanrednog stanja i opšte mobilizacije u Ukrajini od 16. novembra za 90 dana, odnosno do 14. februara 2024. godine.

6.40 Podoljak: Priče o nesposobnosti Ukrajine za kontraofanzivu podstiču eskalaciju

Priče o nesposobnosti Ukrajine da izvrši kontranapad i umor od rata podstiču Rusiju da eskalira i nastavi agresiju, izjavio je danas šef Kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

"Ne treba ohrabrivati Rusiju da nastavi i eskalira agresiju izražavanjem sumnje u sposobnost Ukrajine da izvrši kontranapad i napreduje, ili govoreći o sopstvenom umoru od rata", naveo je Podoljak na platformi X (Tviter).

Kada govorimo o Rusiji, kako je rekao, treba da shvatimo da samo njen poraz otvara mogućnost "nagodbe" i da je sve ostalo iluzija.

 

Komentari (0)

Evropa