Evropa

Sančez obećao nove ekonomske mere protiv siromaštva ako opet postane premijer

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

15:35

Sančez obećao nove ekonomske mere protiv siromaštva ako opet postane premijer
Sančez obećao nove ekonomske mere protiv siromaštva ako opet postane premijer - Copyright Tanjug/AP/Fermin Rodriguez

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sančez saopštio je da će proširiti ekonomske mere protiv siromaštva, ako dobije još jedan mandat kao predsednik vlade.

Sančez je u parlamentu Španije obećao da će naredne godine omogućiti besplatni javni prevoz nezaposlenima i mladima do 30 godina, prenosi Rojters.

Njegova privremena vlada je već odobrila pomoć invalidima i starijim osobama, a Sančez je rekao da će smanjeni porez na osnovne prehrambene proizvode biti na snazi do juna 2024. godine.

Sančez je obećao i povećanje subvencija za iznajmljivanje za mlade ljude i nastavak revalorizacije penzija u skladu sa zvaničnom inflacijom, a želi i da pomogne ugroženim domaćinstvima koja su zainteresovana za hipoteku, ali nemaju dovoljno sredstava.

Od španskih banaka se očekuje da obezbede hipotekarnu podršku ugroženim porodicama, koje zarađuju manje od 25.200 evra godišnje.

Vlada Španije je u novembru 2022. godine odobrila hipotekarne olakšice za više od milion ugroženih domaćinstava, ali za sedam meseci, prema podacima Banke Španije, predato je samo 42.000 zahteva za pomoć.

Sančez će predložiti parlamentu sastav nove vlade kojoj bi on opet bio na čelu. Očekuje se da će nova vlada biti izglasana, pošto je Sančez, predlogom zakona o amnestiji, praktično obezbedio podršku većine u parlamentu, piše "Politiko". 

Španska Socijalistička partija, čiji je Sančez član, podnela je u ponedeljak nacrt zakon o amnestiji za nekoliko stotina katalonskih separatista, što je bio glavni zahtev partije Žunts (Zajedno za Kataloniju) da bi podržala njegovu manjinsku vladu.

Iako je taj predlog zakona trebalo da zajedno podnesu sve političke grupe za koje se očekivalo da će glasati za Sančezovu kandidaturu za premijera, socijalisti su ga sami predstavili kako bi obezbedili da bude podnet u roku, dok su levičarske i separatističke stranke koje ga podržavaju pojedinačno podržale zakon.

Kako se navodi, davanje potpune amnestije bilo je ključni faktor u rešavanju višemesečne političke paralize u Španiji, koja je bez efikasne vlade od kada su izbori prošlog leta rezultirali manjkom parlamentarne većine.

Predlog zakona o amnestiji ne menja zakone zbog kojih su pojedinci krivično gonjeni, što znači da bi u budućnosti mogli da budu pokrenuti slični sudski postupci protiv onih koji pokušavaju nezakonite radnje povezane sa separatizmom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa