Evropa

Italija uhapsila šest osoba zbog krijumčarenja fentanila iz Kine u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

22:22

Italija uhapsila šest osoba zbog krijumčarenja fentanila iz Kine u SAD
Italija uhapsila šest osoba zbog krijumčarenja fentanila iz Kine u SAD - Copyright EPA/FABIO FRUSTACI

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska policija uhapsila je šest osoba u napadu na mrežu, koja je posredovala u trgovini fentanilom iz Kine u Sjedinjene Američke Države, saopštili su danas državni organi u gradu Pjaćenca.

Glavni tužilac Pjaćence Gracija Pradela rekla za Rojters da je američka policija uhapsila još 11 osoba i zaplenila dva kilograma te sintetičke droge.

"To je bio zaista dobar posao, ostvaren direktnom saradnjom sa istražiteljima američke Uprave za suzbijanje droga (DEA)“, rekla je ona.

Među uhapšenima u Italiji je i navodni šef mreže, 51-godišnji Italijan, osumnjičen da je kupovao fentanil iz Kine u poslednje tri godine.

"Prodavao ga je kupcima u SAD, a u jednom slučaju u Meksiku", navela je Pradela.

Istraga je počela u aprilu nakon izveštaja koji je poslao oficir za vezu DEA u američkoj ambasadi u Rimu, navodi se u saopštenju policije Gardija di Financa.

Dodaje se da je fentanil stigao u Pjaćencu u paketima poslatim iz Kine i označenim kao da sadrže elektroniku ili knjige.

Policija je saopštila da je uspela da uđe u trag 100.000 upakovanih doza, te da su povezane transakcije, koje iznose više od 250.000 evra, izvršene kroz neotkrivenu uplatu instrumentima koje koriste kriptovalute.

Vašington se nada da će obezbediti veću saradnju Pekinga u borbi protiv proizvodnje sintetičkog fentanila, snažnog opijata, koja predstavlja pošast u SAD, kada se predsednik Džozef Bajden sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), stopa smrtnih slučajeva  u SAD od predoziranja drogom, koja sadrži fentanil, više se nego utrostručila od 2016. do 2021. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa