Evropa

Britanija: Šezdeset žena iz Ministarstva odbrane otkrilo seksualna zlostavljanja kolega

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

18:24

Britanija: Šezdeset žena iz Ministarstva odbrane otkrilo seksualna zlostavljanja kolega
Britanija: Šezdeset žena iz Ministarstva odbrane otkrilo seksualna zlostavljanja kolega - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šezdeset starijih žena, zaposlenih u Ministarstvu odbrane Velike Britanije, ukazalo je na "neprijateljsku i toksičnu atmosferu" u svom odeljenju, u pismu u kojem su navedeni brojni seksualni napadi, uznemiravanja i zlostavljanja od muških kolega.

Pismo, koje su novinari Gardijana videli, poslala je prošlog meseca velika grupa visokih državnih službenica sekretaru Ministarstva odbrane, zajedno sa anonimnim svedočenjima u kojima su žene opisale lična iskustva.

Izveštaji su obuhvatili tvrdnje da su se muške kolege u Ministarstvu odbrane prema ženama na radnom mestu višestruko ponašale neprijateljski, preneo je Gardijan.

Grupa "viših civilnih žena" u tom pismu navodi da im je "svakodnevni profesionalni život otežan zahvaljujući ponašanjima koja bi bila smatrana toksičnim i neprikladnim u javnom životu, ali se tolerišu u Ministarstvu odbrane".

"O nama se priča tokom sastanaka, podložni smo pežorativnom jeziku, dobijamo neželjenu pažnju i suočavamo se sa seksualnim uznemiravanjem, uključujući nametljivo gledanje, seksualizovane komentare, kao i o opaske tome šta nosimo, kako izgledamo i kako mirišemo“, saopštila je grupa.

Svedočenja su uključila i spisak navodnih incidenata u sedištu Ministarstva odbrane u Londonu i bazama u inostranstvu.

Izveštaji, od kojih su većina opisana kao veoma skorašnji, sugerišu da postoji nasilna i diskriminatorna kultura radnog mesta u jednom od najvećih odeljenja britanske vlade.

Među njima je i jedna žena na funkciji Ministarstva odbrane, koja je rekla da su je dodirivali na radnom mestu, ali joj je savetovano da se ne žali, dok slično važi i za drugu koleginicu, koja radi u inostranstvu, a navela je da je "viši vojni oficir više puta dodirivao po leđima i nogama", ali da je "počinilac ostao nekažnjen".

Ministarstvo odbrane je u saopštenju u četvrtak navelo da je duboko zabrinuto zbog pritužbi i da preduzima mere kako bi se uhvatilo u koštac s postavljenim pitanjima.

"Nijedna žena ne treba da se oseća nesigurno u Ministarstvu odbrane i ovo ponašanje se neće tolerisati, a takođe nastavljamo da ohrabrujemo sve koji su iskusili ili bili svedoci ovakvog neoprostivog ponašanja, da to odmah prijave", navodi se u saopštenju.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa