Evropa

"Ako je on rešenje za vaše probleme, znači da ste u velikoj nevolji": Podeljene reakcije na povratak Kamerona u politiku

Komentari
"Ako je on rešenje za vaše probleme, znači da ste u velikoj nevolji": Podeljene reakcije na povratak Kamerona u politiku
Tanjug/AP/Kin Cheung - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Povratak bivšeg premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona na političku scenu ispunio je novinske naslove širom sveta i već podelio Konzervativnu stranku. Aktuelni premijer Riši Sunak, na iznenađenje mnogih, imenovao je Kamerona za ministra spoljnih poslova u delimičnoj rekonstrukciji svog kabineta, nakon što je smenjena ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman. Reakcije su brojne i na jednu i na drugu vest, ali mišljenja podeljena uz jedno glavno pitanje - šta Sunak želi da postigne vraćanjem Kamerona?

Dejvid Kameron je, podsetimo, funkciju premijera obavljao od 2010. do 2016. godine, a ostavku je podneo nakon referenduma o Bregzitu. Iz njegove perspektive, kako piše Politiko, vođenje Ministarstva inostranih poslova očigledno je privlačno kao prilika da obnovi svoju oštećenu reputaciju. Ipak, Sunakova odluka izazvala je oštro neslaganje u Konzervativnoj stranci, kojoj trenutne ankete predviđaju izborni poraz na glasanju koje će se održati sledeće godine.

Odgovarajući na pitanje šta to Sunak pokušava da postigne, politička dopisnica Skaj njuza Tamara Koen kaže da je jedna od njegovih pristalica to opisala kao znak "profesionalizma", nakon previše očiglednog "natezanja" unutar njegovog kabineta. 

"Smatra se da Sunak sada nije u opasnosti od izazova sa liderskom pozicijom, a obzirom na to da su izbori na pomolu i da može da izabere vladu koju želi nakon perioda kada je morao da smiri delove stranke koji su ga podržali u trci za predsednika stranke. Ali, Kameron dolazi sa prtljagom. Najočigledniji, Bregzit - pošto je vodio kampanju za ostanak u EU, on je do našeg izlaska iz EU sa svim haotičnim posledicama koje su mučile njegove naslednike. Te tenzije su u Konzervativnoj stranci popuštale, ali nikako nisu nestale", napisala je ona.

Neke kritike su toliko glasne da danas nema tog britanskog medija u kom se ne može pronaći neki analitički tekst o povratku Kamerona. Možda najzanimljiviji naslov koji se može pročitati među njima jeste onaj Sajmona Dženkinsa, koji za Gardijan piše: "Kada je rešenje za vaš problem Dejvid Kameron, znate da ste u velikoj nevolji".

Podeljena mišljenja

Kao lider konzervativaca, Kameron je pomogao da se ta stranka modernizuje. Promenio je način prijema njenih parlamentarnih predstavnika i pregovarao o nekada neverovatnoj koaliciji sa liberalnim demokratama levog centra 2010. kako bi okončano godine laburističke vladine. Takođe je ispratio škotsku referendumsku borbu 2014. godine, a zatim je odneo značajnu izbornu pobedu 2015. godine.

Profimedia/EPA-EFE/Adam Vaughan

 

Ričard Grejem, poslanik i trgovinski izaslanik za istočnu Aziju, rekao je da je Kameronovo imenovanje snažno zbog njegovog "dubokog iskustva i prirodnog temperamenta".

U međuvremenu, poslanici Torijevaca u južnoj Engleskoj nadaju se da će Kameronov povratak popularan među njihovim biračima na sledećim izborima. U mnogim od ovih mesta, stranka se suočava sa snažnim izazovom sa leve strane Liberalnim demokratama.

Ali imenovanje je već uznemirilo neke poslanike sa desne strane. Poslanik Torijevaca koji je u savezu sa Brejverman rekao je da su zabrinuti zbog toga "šta to znači u vezi sa smerom kojm se ide".

Kameron takođe nosi dosta tereta iz prošlosti. Neki u Vestminsteru tvrde da kontroverze oko njegovih aktivnosti nakon što je napustio funkciju mogu dovesti do toga da Sunak požali što ga je vratio na liniju fronta.

Bivši premijer bio je u centru skandala Grinsil, jednog od najvećih lobističkih sporova u novijoj britanskoj političkoj istoriji. Parlamentarni komitet je 2021. utvrdio da je Kameron pokazao "značajan nedostatak rasuđivanja" u lobiranju kod britanske vlade u ime finansijske kompanije "Grinsil Kapital," koja ga je angažovala kao plaćenog savetnika pre nego što je propala. Istraga o kompaniji za ozbiljne prevare je u toku.

Laburistički stratezi u parlamentu u ponedeljak su se osvrnuli na Grinsil, te tvrde da će imenovanje Kamerona na kraju naštetiti Torijevcima. 

Tanjug/AP

 

Poslanici Torijevaca koje je Peking sankcionisao zbog kritikovanja stanja ljudskih prava u toj zemlji takođe su zabrinuti šta Kameronovo imenovanje znači za pristup Ujedinjenog Kraljevstva prema Kini. Kao premijer, Kameron je najavio "zlatnu eru" u odnosima sa Pekingom — i čak je ugostio predsednika Si Đinpinga u državnoj poseti.

Napuštajući funkciju, Kameron je postao potpredsednik britansko-kineskog investicionog fonda. 

Reakcije iz Evrope

Kameronovo imenovanje na čelo britanske diplomatije već je primećeno u inostranstvu, uključujući i Evropu gde su se neki lideri s njim direktno sastajali kao premijerom.

Mark Rute, holandski premijer koji je stupio na dužnost iste godine kada i Kameron, poželeo mu je dobrodošlicu na politički front sa sjajnom pozicijom. Nekoliko ministara spoljnih poslova EU se pridružilo, dok su se diplomate EU u ponedeljak borile da utvrde šta to znači za odnose Velike Britanije i EU. 

"On je veći igrač samo zato što je bivši premijer", naveli su.

Nema sumnje da Kameron još uvek ima neku moć koja bi mogla da pomogne Sunaku na međunarodnoj sceni, piše Politko. Ali pitanje koje konzervativci postavljaju je da li će im njegova pošlost doneti više štete nego koristi.

Komentari (0)

Evropa