Evropa

Komentari kontroverzne ministarke i rekonstrukcija Sunakove vlade: U britansku politiku se vraća dobro poznato ime

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Guardian

13/11/2023

-

14:33

Komentari kontroverzne ministarke i rekonstrukcija Sunakove vlade: U britansku politiku se vraća dobro poznato ime
Komentari kontroverzne ministarke i rekonstrukcija Sunakove vlade: U britansku politiku se vraća dobro poznato ime - Copyright Profimedia/EPA-EFE/Adam Vaughan

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Riši Sunak izvršio je veliku rekonstrukciju kabineta, razrešivši dužnosti kontroverznu ministaku unutrašnjih poslova Suelu Brejverman. Ujedno, za mnoge je napravio i iznenađujući potez i na političku scenu vratio jednog od svojih prethodnika - bivši premijer Dejvid Kameron novi je ministar spoljnih poslova Velike Britanije. 

Kontroverzna ministarka unutrašnjih poslova smenjena je rano u ponedeljak ujutru, nakon što je iznela "zapaljive" komentare o policijskim aktivnostima na propalestinskom protestu u centru Londona tokom vikenda. Inače je njen mandat izazvao podele u Sunakovoj vladi, ali je zvaničan razlog za smenu "rekonstrukcija vlade".

Na njeno mesto došao je Džejms Kleverli, dosadašnji ministar spoljnih poslova, dok je šef diplomatije postao Kameron. Kameron je bio premijer od 2010. do 2016. godine, podneo je ostavku nakon što je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije na referendumu koji je upravo on raspisao. 

"Suočavamo se sa zastrašujućim nizom međunarodnih izazova, uključujući rat u Ukrajini i krizu na Bliskom istoku. U ovom trenutku dubokih globalnih promena, za ovu zemlju retko šta je bilo važnije nego da se stane uz naše saveznike, ojačaju naša partnerstva i osigura da se naš glas čuje... Britanija je zaista međunarodna zemlja. Naši ljudi žive širom sveta, a naša preduzeća trguju u svim delovima sveta. Rad na obezbeđivanju stabilnosti i bezbednosti na globalnoj sceni je i od suštinskog značaja i direktno je u našem nacionalnom interesu. Međunarodna bezbednost je od vitalnog značaja za našu domaću bezbednost", napisao je Kameron na platformi X, između ostalog.

Komentari Brejvermanove i ranije su izazivali brojne kontroverze. Njena oštra retorika prema migrantima, demonstrantima, policiji, pa čak i beskućnicima, izazivali su velike podele u Sunakovoj vladi. Nedavno je kritikovala londonsku policiju da ima "dvostruke standarde" u načinu na koji se odnosi prema protestima.

U nedelju su se demonstranti krajnje desnice sukobili sa policijom u centru Londona nakon što je Brejevrman nazvala propalestinske demonstracije "maršom mržnje". Njene izjave o radu policije i oštre kritike subotnjeg propalestinskog mitinga kritikovale su ličnosti širom političkog spektra.

"Imate šansu da zapalite obe strane kada iznosite takve reči podele. Davati komentare koji potencijalno izazivaju podele je veoma opasna stvar... nijedan ministar unutrašnjih poslova kom smo služili ne bi uradio istu stvar", rekao je Nil Basu, bivši šef policije za borbu protiv terorizma u Velikoj Britaniji za BBC.

Njen odlazak iz vlade dolazi u trenutku dok je Sunakova stranka duboko nepopularna među biračima, a ankete pokazuju da konzervativci idu ka potencijalno katastrofalnom izbornom porazu sledeće godine, piše CNN.

Sunak se, kako se navodi, očigledno kockao da bi vraćanje Kamerona u okrilje projektovalo stabilnost koja je već neko vreme nedostajala Vestminsteru. Ipak, rizikuje da se u velikom delu javnosti produbi stav da je stranci ponestalo ideja.

Kameron je podneo ostavku na mesto poslanika ubrzo nakon što je napustio Dauning strit, što znači da je kralj Čarls III u ponedeljak morao brzo da odobri njegov ulazak u Dom lordova kako bi postao ministar.

Inače, ostavku je danas podneo ministar transporta Džesi Norman, a izjavio je da je odluku o tome doneo ''pre nekoliko meseci''.

Bivša ministarka i niz kontroverzi

Brejevermanova je dugo bila kontroverzna ličnost unutar Konzervativne stranke, pa je, između ostalog, postala lice tvrdog stava Britanije protiv tražilaca azila i ilegalnih imigranata, a njena retorika je nailazila na kritike i mnogih umerenih članova stranke.

Nekoliko dana pre nego što je su njeni komentari na subotnji protest produbili nesuglasice između njenog kabineta i policije, ona je u objavi na mreži X izjavila da želi da ograniči beskućnicima korišćenje šatora, tvrdeći da "žive na ulici kao životni izbor".

Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

 

Sunak je u četvrtak insistirao na tome da ima poverenja u Brejermenovu, ali njeno smenjivanje sada dovodi do potencijalne borbe za moć u vrhu vladajuće stranke, gurajući Britaniju ka još jednoj rundi političkih sukoba i nestabilnosti.

Dok bi izazov liderstva protiv Sunaka bio dramatičan rizik za stranku koja je već imala pet premijera za sedam godina, u njenim redovima raste nezadovoljstvo zbog Sunakove nesposobnosti da "preokrene sudbinu" konzervativaca.

Moguće je, kako piše CNN da Brejvermen možda očekuje kandidaturu za lidera nakon predstojećih opštih izbora, koji se očekuju krajem sledeće godine, ukoliko konzervativci izgube vlast u korist živahne opozicione Laburističke partije. Od nje će se očekivati da iskoristi naredne mesece da se pozicionira kao radikalna alternativa Sunaku – što bi moglo da zakomplikuje premijerovu izbornu kampanju u novoj godini.

Inače, ovo je drugi put za nešto više od godinu dana da je Brejvermen smenjena sa mesta ministarke unutrašnjih poslova. Radila je na toj funkciji šest nedelja tokom samboličnog premijerskog mandata Liz Trus prošle godine, pre nego što je podnela ostavku zbog kršenja ministarskih pravila koristeći privatnu adresu e-pošte.

Ali ona se vratila u istu poziciju samo nekoliko dana kasnije. Njena ostavka je izazvala pad Liz Tras, a njen naslednik Sunak ju je brzo vratio na dužnost nakon što je preuzeo vlast.

Njene česte opaske pune novisnke stupce i dale su "municiju" vladinim kritičarima. Prošle nedelje, nakon što je Sunakova vlada predstavila svoj plan za novu sednicu parlamenta, opozicioni lider Kir Starmer rekao je Sunaku u Donjem domu da "veoma pažljivo razmisli o tome šta obavezuje vašu vladu da uradi".

"Bez ozbiljnog ministra unutrašnjih poslova ne može biti ozbiljne vlade i on ne može biti ozbiljan premijer", rekao je Starmer.

Komentari (0)

Evropa