Evropa

Slovački premijer Fico prekinuo komunikaciju sa četiri vodeća domaća medija

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

19:02

Slovački premijer Fico prekinuo komunikaciju sa četiri vodeća domaća medija
Slovački premijer Fico prekinuo komunikaciju sa četiri vodeća domaća medija - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Slovački premijer Robert Fico prekinuo je danas komunikaciju sa četiri vodeća domaća medija, nakon što ih je optužio da nisu pružali istinite informacije.

Fico je prekinuo komunikaciju sa novinama i sajtovima Denik N, Aktuality.sk i MSP, kao i sa emiterom TV Markiza, jer, kako se navodi u saopštenju vlade, "nisu ispunili obavezu da informišu istinito, potpuno i blagovremeno" od kada je formirana nova vlada.

Kako je napomenuto, komunikacija će biti prekinuta dok ti mediji ne počnu da ispunjavaju svoje zakonske obaveze, preneo je Rojters. Fico je prošle nedelje zapretio da će sprečiti predstavnike ta četira medija da ulaze u prostorije vlade. 

Međutim, Denik N i MSP saopštili su danas da je njihovim novinarima dozvoljen ulazak u vladu. Glavni i odgovorni urednik Denik N rekao je da Fico već godinama nije odgovarao na pitanja tog lista.

Fico je prošlog meseca postao premijer četvrti put,  predvodeći levičarsko-nacionalističku koaliciju nakon izbora.

Fico je podneo ostavku pre pet godina usred masovnih uličnih protesta izazvanih ubistvom novinara Jana Kuciaka koji je istraživao političku korupciju. Reporteri bez granica (RSF) saopštili su da je Fico ograničio pristup informacijama i doveo u pitanje nezavisnost javnih medija. 

Komentari (0)

Evropa