Evropa

Proučeno više od 300 prijava - sveštenici u Poljskoj umešani u trećinu slučajeva zlostavljanja dece

Komentari

Autor: Index

28/07/2021

-

13:10

Proučeno više od 300 prijava - sveštenici u Poljskoj umešani u trećinu slučajeva zlostavljanja dece
Proučeno više od 300 prijava - sveštenici u Poljskoj umešani u trećinu slučajeva zlostavljanja dece - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sveštenici su umešani u gotovo trećinu kaznenih dela u vezi sa pedofilijom prijavljenih u Poljskoj od 2017. do 2020, objavila je u utorak Državna komisija koje je proučila više od 300 slučajeva u tom periodu.

"Državna komisija za istraživanje pedofilije proučava 100 (od ukupno 345) slučajeva u kojima su sveštenici navedeni kao seksualni zlostavljači dece mlađe od 15 godina", navodi se u saopštenju te komisije koji je predstavljen medijima.

Komisija je predala državnom pravobranilaštvu 55 zahteva za istragu, od kojih se 36 odnosi na neprijavljivanje ovih krivičnih dela nadležnim vlastima.

U 35 odsto slučajeva počinioci su članovi porodica žrtve, dodaje se u izveštaju.

"Crkva uveravala da će sarađivati, to nikad nije ostvarila"

Kamisija, koja je osnovana 2019, u izveštaju navodi niz zakonodavnih preporuka kako bi se ubrzali postupci i još više zaštitile žrtve ovih krivičnih dela. Ujedno ističe se da, uprkos zahtevima, nisu od Crkve primili dokumentaciju o slučajevima pedofilije.

profimedia

Crkva ocenjuje da se 39 odsto tužbi pokazalo osnovanim

"Više puta smo dobili uveravanja o spremnosti na saradnju (od Crkve) i to pohvaljujemo, ali još nismo videli da su se ta uveravanja ostvarila", rekao je novinarima predsednik Državne komisije Blazej Kmieciak, prenosi Index.

Katolička crkva u Poljskoj je krajem juna u svom izveštaju navela da je od 2018. primila stotine novih tužbi za seksualno zlostavljanje maloletnika za koje su odgovorni sveštenici.

Istraga se nastavlja

Od jula 2018. do kraja prošle godine u Crkvi je prijavljeno 368 slučajeva seksualnog zlostavljanja počinjenog od 1958. do prošle godine, navodi se ovom izveštaju.

Crkva ocenjuje da se 39 odsto tužbi pokazalo osnovanim. Istraga se nastavlja za nešto manje od 51 odsto ostalih slučajeva, a 10 odsto tužbi je odbijeno zbog nedovoljne verodostojnosti.

Sveta Stolica je od prošle godine sankcionisala osmoricu poljskih biskupa zbog toga što su prikrivali svešteničku pedofiliju.

Preporuka za vas

Sveštenici decenijama zlostavljali na stotine dece, poljski nadbiskup traži oproštaj

Komentari (0)

Evropa