Evropa

Irski premijer: Neredi su čin iz mržnje, u pripremi novi zakoni

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

12:31

Irski premijer: Neredi su čin iz mržnje, u pripremi novi zakoni
AP Photo/Virginia Mayo - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Irske Lio Varadkar izjavio je da neredi u Dablinu nisu čin patriotizma, već mržnje i da je u pripremi modernizacija zakona protiv zločina iz mržnje, prenosi Rojters.

Varadkar je obećao da će nove legislacije koje će pomoći policiji pri jasnijoj identifikaciji prekršilaca koristeći CCTV snimke biti izglasani u nekoliko narednih nedelja, kao i da će uskoro biti ažurirani već postojeći zakoni protiv mržnje i podsticanja mržnje.

Premijer je rekao da je prvi napad bio na nedužnu decu, a drugi na vladavinu zakona i da se čini da je pljačkanje prodavnica napadačima važnija od zaštite života dece.

"Prethodni događaji ne predstavljaju ko smo i šta ćemo uvek biti. Biti Irac nije samo salutiranje zastavi i busanje u grudi, već znači živeti prema idealima i postupati sa saosećanjem", rekao je irski lider.

Varadkar je najavio da će država u saradnji s policijom i ministarkom prave Helen Mekenti iskoristiti sve resurse da se preostali učesnici protesta nađu i privedu, nakon što je 34 od 500 uhapšeno.

"Želimo da ohrabrimo građane da nastave sa svojim životom i ne dopuste ljudima koji žele da preuzmu naš grad da smatraju da su uspeli u tome", istakao je Varadkar i dodao da policiju čeka naknadni posao u narednih nekoliko dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa