Evropa

Island i dalje u stanju pripravnosti od erupcije, seizmička aktivnost opada

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

16:33

Island i dalje u stanju pripravnosti od erupcije, seizmička aktivnost opada
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Islandske vlasti saopštile su da su i dalje u stanju pripravnosti zbog erupcije vulkana na jugozapadu poluostrva Rejkjanes, iako su šanse da se vulkan aktivira smanjene posle pada seizmičke aktivnosti.

Erupcija u ili blizu evakuisanog grada Grindavik sada se smatra manje verovatnom, ističe se u saopštenju meteorološke službe, u kome se navodi da se očekuje da će vulkanska magma najverovatnije porasti u oblasti između Hagafela i Silingarfela.

Pet ministara islandskog parlamenta posetilo je evakuisane stanovnika Grindavika, kojima je u četvrtak dozvoljeno da se vrate u grad kako bi sa sobom poneli još ličnih stvari.

Međutim, direktor javne bezbednosti Vidir Rejnison rekao je da će proći meseci pre nego što stanovnicima bude omogućeno da se trajno vrate u Grindavik, zbog oštećenja infrastrukture, preneo je islandski portal RUV.

Islanđani danima žive sa visokim rizikom od erupcije pošto su se seizmička aktivnost i podzemni tokovi lave povećali u regionu u blizini prestonice Rejkjavika krajem oktobra.

Početkom nedelje, kao rezultat smanjenja seizmičkih aktivnosti, u četvrtak je nivo rizika od zemljotresa u Grindaviku snižen sa vanrednog na opasan, saopštila je islandska Agencija za civilnu odbranu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa