Evropa

Posmrtni ostaci posade aviona identifikovani 80 godina nakon što je letelica oborena iznad Holandije

Komentari

Autor: Guardian

24/11/2023

-

17:17

Posmrtni ostaci posade aviona identifikovani 80 godina nakon što je letelica oborena iznad Holandije
RAF Lancaster bomber - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čak 80 godina nakon što su ih Nemci oborili iznad holandskih voda, britanski avijatičari Artur Smart, Rejmond Mur i Čarls Sprak biće sahranjeni nakon što je holandsko Ministarstvo odbrane potvrdilo da su njihovi posmrtni ostaci identifikovani.

Pronađene su dve posrebrene kutije za cigarete sa inicijalima 27-godišnjeg inženjera leta Smarta i 21-godišnjeg operatera Mura. Njihov bombarder Lankaster se nikada nije vratio iz misije usmerene na Bohum u Nemačkoj 13. juna 1943. Umesto toga, avion je praćen na putu kući i oboren u holandske vode, dok se u njemu nalazilo sedam osoba.

Dok su tela četvorice muškaraca sahranjena u Stavorenu, Vorkumu i Hindelopenu, Smart, Mur i 23-godišnji Sprak su registrovani kao nestali u akciji.

Johan Gras, iz "Stichting Aircraft Recoveri" grupe, koji je pomogao u istrazi, rekao je da je porodicama muškaraca laknulo. 

"Dobra je vest da su sva trojica identifikovana i neverovatno je da su pronađene cigarete Smarta i Mura. Cilj naše fondacije je da ljudima poput njih damo zvaničnu grobnicu, ljudima koji su dali svoje živote za našu slobodu. Trebalo je mnogo godina", rekao je on.

Mesto nesreće otkriveno je 1996. godine kada su lokalni ribari izvukli motor, izvukli serijski broj i odneli ga u muzej koji vodi fondacija. Britansko ministarstvo odbrane i Komisija za ratne grobove Komonvelta odlučuju kada će i gde biti sahranjeni.

Smatra se da u Holandiji postoji 30 do 50 mesta nesreća na kojima se još uvek nalaze ostaci nestalih boraca iz Drugog svetskog rata, prenosi Gardijan.

"Završili smo veoma vredno i neverovatno putovanje", rekla je Petra van den Aker, šefica odeljenja za nasleđe u savetu Sudvest-Frislan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa