Evropa

Poljske kamiondžije blokirale još jedan granični prelaz sa Ukrajinom

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

16:24

Poljske kamiondžije blokirale još jedan granični prelaz sa Ukrajinom
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljski vozači kamiona i farmeri započeli su danas danonoćnu blokadu još jednog od najprometnijih graničnih prelaza sa Ukrajinom, četvrtog po redu, prenosi Rojters.

Vozači kamiona su sada blokirali i prelaz Medika, na kome su se kamiondžijama u protestu pridružili poljoprivrednici koji traže da država nastavi da im pomaže u borbi sa niskim cenama žitarica.

"Želimo da se ovaj protest okonča što pre moguće, jer nas podjednako opterećuje kao i sve druge oko nas", rekao je Tomaš Borkovski, lider poljskog sindikata, Komiteta za zaštitu transportera i poslodavaca u transportu, dodajući da kamiondžije nemaju nameru da odustanu.

Poljske kamiondžije započeli su protest 6. novembra, zahtevajući da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinske kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz EU ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, a koji je ukinut posle ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Poljski vozači kamiona zahtevaju i da se prazni kamioni iz Evropske unije isključe iz elektronskog sistema čekanja u Ukrajini, takođe,  traže i mere kojima bi se zaustavilo osnivanje beloruskih i ruskih kompanija prevoznika u Poljskoj koje žele da zaobiđu sankcije.

Trenutno vreme čekanja da kamioni pređu na Mediku, jedan od osam putnih graničnih prelaza sa Ukrajinom, iznosi 91 sat prema podacima poljske granične straže.

Ukrajina tvrdi da protest dodatno šteti njenoj, od rata već krhkoj, privredi ometanjem izvoza i zaustavljanjem snabdevanja osnovnim potrepštinama, poput gasa za motorna vozila. 

Kijev takođe tvrdi da je humanitarna pomoć blokirana, što demonstranti poriču.

Poljski ministar za infrastrukturu Andrej Adamčik se pisanim putem obratio Ukrajini, sa zahtevom da vozači EU sa praznim kamionima budu izuzeti iz elektronskog sistema čekanja na najmanje dva prelaza, navodi se u saopštenju njegovog ministarstva.

Varšava se poslednjih dana fokusirala na pokušaje formiranja nove vlade, a krajnje desničarska partija Konfederacija, bila je glavni podržavaoc protesta govoreći da je Poljska sa svojom pomoći krajini, otišla predaleko.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa