Evropa

"Kupite pivo Kaiu Benisiju": Kako je imigrant sprečio napadača i postao omiljen u Dablinu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/11/2023

-

16:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Bez ikakvog vidljivog povoda, jedan naturalizovani irski državljanin u centru Dablina nožem je izbo troje dece i jednu vaspitačicu. Usledili su antimigrantski protesti koje su organizovali desničari u toj zemlji, sve dok se nije ispostavilo da je osoba koja je zaustavila napadača takođe imigrant.

Prošlu nedelju u Irskoj obeležili su najnasilniji antimigranski sukobi desničara sa policijom u Dablinu i u Irskoj u poslednjih dvadesetak godina. Uzvikivani su slogani protiv imigranata, paljena su policijska vozila, a jedan broj policajaca je povređen. 

Policija je privela muškarca koji ima oko 50 godina, koji se dovodi u vezu sa napadom, a koji je takođe povređen. Za to vreme šef irske policije Dru Haris rekao je da ne isključuje bilo koji motiv napada nožem uključujući i to da li bi mogao biti povezan s terorizmom.

"Neću dalje da spekulišem o terorističkom motivu. Dok ne budemo sigurni u motiv, moramo da ostanemo otvoreni u pogledu zašto se to dogodilo", rekao je tom prilikom Haris, prenosi Rojters.

Tokom sukoba u toj zemlji, 32 osobe su privedene, a policija je one koji su ih napadali opisala kao "ludačku frakciju koja je vođena desničarskom ideologijom". 

Podvig dostavljača

Međutim, na kraju se ispostavilo da je čovek koji je zaustavio napadača takođe imigrant.

Reč je o Kaiu Benisiju, Brazilcu koji poslednjih godinu dana živi u Irskoj i radi kao dostavljač. U svetlu nasilnih demonstracija, podvig Kaia Benisija nije ostao neprimećen. 

Mediji su pronašli Benisija koji im je ispričao da se sve desilo "instinktivno".

"Sećam se da sam skinuo kacigu, da bih se zaštitio i koristio je kao oružje. Udarao sam ga u glavu svom snagom koju imam, i on je pao", prisetio se Benisio. 

On je tom prilikom rekao da već godinu dana živi u Irskoj, i da prikuplja novac kako bi ostatak svoje porodice, ženu i dvoje dece, prebacio u Irsku. 

Kupite pivo Kaiu Benisiju!

Ova priča u toj zemlji nije ostala neprimećena, nakon što je Kai ispričao svoju priču javnosti, jedan Irac je organizovao onlajn akciju koju je nazvao "Kupite pivo Kaiu Benisiju", što je inače lokalni način izražavanja zahvalnosti.

Građani su mogli da uplate koliko god novca žele na taj račun. U međuvremenu, od subote popodne, prikupljeno je više od 360.000 evra. Neki su uplaćivali i više od 1.000 funti, upućujući reči zahvalnosti i podrške. 

A onda se oglasio i Benisio, koji se zahvalio čoveku koji je pokrenuo celu akciju, ali i onima koji su uplaćivali novac. 

"To pokazuje koliko su Irci velikodušni i prijateljski raspoloženi. NIsam ni znao da se to dešava kada mi je prijatelj rekao. Duboko sam od srca zahvalan vama i svim ljudima koj su dali doprinos. Želim ti sve najbolje najbolje prijatelju", poručio je Kai.

Novac i dalje stiže na njegov račun, a Irska inače važi za zemlju koja je otvorena prema strancima, gde se ljudi relativno lako adaptiraju i pronađu posao u toj zemlji.

Komentari (0)

Evropa