Evropa

Deset evropskih zemalja pojačava vojno prisustvo u Baltičkom moru: Stiže 20 brodova, aktivirana "odbrambena klauzula"

Komentari

Autor: Euronews

29/11/2023

-

15:14

Deset evropskih zemalja pojačava vojno prisustvo u Baltičkom moru: Stiže 20 brodova, aktivirana "odbrambena klauzula"
Antonia Sehlstedt/Swedish Armed Forces/TT via AP - Copyright Antonia Sehlstedt/Swedish Armed Forces/TT via AP

veličina teksta

Aa Aa

Deset severnoevropskih država koje čine Zajedničke ekspedicione snage (ZES) odlučile su da u utorak aktiviraju "odbrambenu klauzulu" koja omogućava raspoređivanje dodatnih vojnih sredstava za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru. Ovaj potez usledio je nakon nekoliko incidenata u severnim vodama.

Više "pomorskih i vazdušnih kapaciteta" biće raspoređeno u srcu regiona kako bi se "zaštitile ključne podvodne infrastrukture", rekli su ministri odbrane 10 zemalja u saopštenju.

Ovo je prvi put da je ZES aktivirao ovu odbrambenu klauzulu", navodi se u saopštenju ovih snaga te dodaje da će njihove aktivnosti početi "početkom decembra".

Fokusiran na operativnu odbranu u severnoj Evropi, ZES je koalicija 10 zemalja na čelu sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Uključuje Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Letoniju, Litvaniju, Holandiju, Norvešku i Švedsku.

Slanje signala Rusiji

"Oko 20 ratnih brodova biće raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u oblastima severnog Atlantika kako bi se uzela u obzir bezbednosna situacija i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura", rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson na javnom kanalu SVT, prenosi Euronews.

On je rekao da je jačanje vojne sile potrebno zbog suočavanja sa "veoma ozbiljnom bezbednosnom situacijom u svetu, a posebno u našem susedstvu".

profimedia

 

"Moramo biti u stanju da izvedemo ovu vrstu operacije da odbranimo našu vitalnu infrastrukturu, ali i da pošaljemo signal Rusiji", dodao je Jonson.

Zemlje ZES-a su se u oktobru saglasile da pojačaju bezbednost u Baltičkom moru nakon što je finski podvodni gasovod bio zatvoren zbog curenja izazvanog "spoljnim" delovanjem.

Finska policija je na kraju zaključila da je štetu prouzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda, koji je napustio to područje.

Ali ovaj incident je izazvao spekulacije i podigao tenzije. U septembru 2022. godine, gasovodi Severni tok koji transportuju ruski gas u zapadnu Evropu preko Baltičkog mora su pokidani, usred sukoba sa Moskvom oko rata u Ukrajini, podseća Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa