Evropa

Borelj: Dolazak Lavrova na sastanak OEBS u Skoplje koristan, da čuje iz prve ruke zašto je Rusija izolovana

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

29/11/2023

-

21:06

Borelj: Dolazak Lavrova na sastanak OEBS u Skoplje koristan, da čuje iz prve ruke zašto je Rusija izolovana
Borelj: Dolazak Lavrova na sastanak OEBS u Skoplje koristan, da čuje iz prve ruke zašto je Rusija izolovana - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da razume one koji negoduju zbog odluke Severne Makedonije da dozvoli ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu da dođe na ministarski sastanak OEBS, ali je ukazao da je to prilika da Lavrov uživo čuje zašto je Rusija izolovana.

On je na konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim istakao OEBS ostaje važan partner u problematičnim vremenima i da je to platforma na kojoj treba razgovarati o zajedničkoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi, uprkos pokušajima Rusije da umanji osnovne principe OEBS i postojeće bezbednosne dogovor.

Borelj je rekao da je odluka o dolasku Lavrova dobra u pogledu oživljavanja multilateralizma.

"On mora da čuje zašto je Rusija izolovana. To će biti prilika da direktno čuje na sastanku i moći će da se vrati u Kremlj i kaže da EU ostaje ujedinjena u osudi ponašanja Rusije", kazao je Borelj.

Kovačevski je rekao da se nada da će u Skoplju biti donete važne odluke za OEBS.

Naveo je da su tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom potvrđeni odlični odnosi SAD i Severne Makedonije i da je Blinken istakao da ceni ulogu Severne Makedonije u NATO i smatra da je ona faktor stabilnosti u regionu.

Kovačevski je istakao da je Severna Makedonija dobila snažnu podršku američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i sprovođenje neophodnih reformi.

"Sa američkim državnim sekretarom je postignuta saglasnost da se nastavi sa strateškim partnerstvom koje je fokusirano na plodnu bilateralnu saradnju. Sekretar Blinken je potvrdio da SAD visoko cene Severnu Makedoniju kao NATO saveznika i faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu", rekao je Kovačevski.

On je izrazio zadovoljstvo što je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj ponovio isto to u ime EU.

Predsednik Vlade Kovačevski je istakao da je politika makedonske vlade u skladu sa evropskom agendom i da zemlja ima političke kapacitete koji mogu da doprinesu nakon uspešno završenog procesa skrininga, uz dinamičan tempo da Severna Makedonija uđe u pregovarački proces i do 2030. godine da zemlja postane članica EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa