Evropa

Više od 500 uhapšenih i velika zaplena oružja i narkotika u akciji Evropola širom južne Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

21:36

Više od 500 uhapšenih i velika zaplena oružja i narkotika u akciji Evropola širom južne Evrope
Više od 500 uhapšenih i velika zaplena oružja i narkotika u akciji Evropola širom južne Evrope - Copyright mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Evropol je uhapsio 566 osoba i zaplenio preko 300 komada oružja i gotovo tonu droge širom južne Evrope u okviru nedelju dana koordinisanih zajedničkih akcija EMPACT, u kojoj je učestvovalo 26 evropskih zemalja i niz međunarodnih organizacija, navedeno je na sajtu te evropske organizacije. 

Službenici su u periodu od 13 do 18 novembra, priveli gotovo 290.000 subjekata, otkrivši 2.229 ilegalnih ulazaka, u akcijama koje su uključivale saradnju pojačane provere na spoljnim granicama EU i specijalne operacije u evropskim zemljama. 

Tokom akcije, koordinirane iz međunarodnog koordinacionog centra uspostavljenog u Skoplju, u kojoj je učestvovalo više od 22.000 službenika policije, žandarmerije, graničara, carinskih organa i nacionalnih jedinica, zaplenjeno je preko 300 komada oružja i 20 206 komada municije, kao i gotovo tona droge.

Srbija je, zajedno sa službenicima iz  Moldavije, Ukrajine i zemljama regiona, bila uključena u sajber patroliranje,  tokom kog je otkriveno 120 naloga i pojedinaca povezanih sa trgovinom vatrenim oružjem, od čega je 94 otkriveno preko aplikacija za razmenu poruka, 11 na internet prodavnicama i 10 na drugim veb-sajtovima i 5 na "dark vebu".  

Sajber patroliranje bilo je fokusirano na praćenje i istražne aktivnosti na različitim veb lokacijama, forumima i internetu, kao i na aplikacije za razmenu poruka i društvene mreže. 

U okviru internet patroliranja, operativne aktivnosti bile su usmerene ka otkrivanju nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem i prikupljanju dodatnih informacija o identifikovanim ciljevima. 

Tokom nedelju dana zajedničke akcije, koja je rezultirala otvaranjem 121 novog predmeta protiv kriminalnih mreža, Europol je koordinirao razmenu operativnih informacija i rasporedio stručnjake na terenu kako bi  terenskim operativcima pružili podršku u realnom vremenu.

Dva holandska tima  sa specijalnom opremom za skeniranje na nadgledali su prelaze u Grčkoj i Crnoj Gori, dok su spoljne granice EU nadgledali službenici Fronteksa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa