Evropa

Poljska će produžiti privremene granične kontrole sa Slovačkom

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

18:02

Poljska će produžiti privremene granične kontrole sa Slovačkom
Tanjug/AP/Michal Dyjuk - Copyright Tanjug/AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Poljska će produžiti privremene granične kontrole na granicama sa Slovačkom do 2. januara 2024. godine, kao odgovor na stalne pokušaje migranata da uđu sa slovačke teritorije.

Slovačka je tranzitna zemlja za migrante, uglavnom sa Bliskog istoka i Avganistana, koji žele da stignu do zapadne Evrope, posebno Nemačke, nakon što pređu iz Srbije u Mađarsku, u Evropsku uniju, prenosi Rojters.

"Privremene granične kontrole na poljsko-slovačkoj granici produžene su do 2. januara 2024. godine. Inspekcije će se i dalje obavljati samo za ulazak u Poljsku", saopštila je poljska granična služba na X platformi.

Poljska, Češka Republika i Austrija su 4. oktobra pooštrile graničnu kontrolu sa Slovačkom. Varšava je kao razlog navela "ozbiljnu pretnju nelegalne migracije na poljsko-slovačkom delu državne granice". Mera je kasnije nekoliko puta produžena.

Slično ovome, Slovačka je prošlog meseca odobrila produženje sopstvenih privremenih graničnih kontrola sa Mađarskom do 23. decembra.

Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska i Austrija su deo šengenske zone EU u kojoj su ukinute kontrole unutrašnjih granica između zemalja učesnica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa