Evropa

Napadač na prolaznike u Parizu već bio osuđen za terorizam

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

13:33

Napadač na prolaznike u Parizu već bio osuđen za terorizam
Napadač na prolaznike u Parizu već bio osuđen za terorizam - Copyright Tanjug AP/Pat Eaton-Robb

veličina teksta

Aa Aa

Počinilac napada u kojem je u subotu, 2. decembra uveče, u blizini Ajfelove kule u Parizu jedna osoba ubijena i dve povređene, ranije je već bio osuđen za terorizam.

Arman Radžabpur-Miandob, presudom 16. veća Pariskog popravnog suda, osuđen je 16. marta 2018. na pet godina zatvora, uključujući jednu uslovnu, zbog "udruživanja sa teroristima".

Kako piše Mond, ovaj 26-godišnji Francuz iranskog porekla nije prvi radikalizovani bivši osuđenik koji je izvršio napad nakon puštanja iz zatvora.

Šerif Kuači je takođe osuđen za terorizam pre nego što je počinio masakr u Šarli Ebdou 2015. godine, devet godina nakon što je oslobođen. Međutim, pošto će desetine džihadista završiti izdržavanje kazne u narednih nekoliko godina, najnoviji napad nožem nameće pitanje psihijatrijskog praćenja pojedinih radikalizovanih pojedinaca nakon puštanja na slobodu.

Francuski list podseća da je Arman Radžabpur-Miandob bio pod psihijatrijskim lečenjem od izlaska iz zatvora 2020. godine, ali je u martu 2022. prekinuo terapiju. Pritvoren u subotu uveče zbog terorističkog napada, odnosno ubistva 23-godišnjeg nemačkog turiste filipinskog porekla i pokušaja ubistva.

On je nakon hapšenja izjavio da mu je "dosta da gleda kako muslimani umiru, posebno u Gazi", kao i da je Francuska saučesnik Izraela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa