Evropa

Norveška pooštrava pravila za ukrajinske izbeglice: Ograničena putovanja, korišćenje hotela, dečiji dodaci

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

23:48

Norveška pooštrava pravila za ukrajinske izbeglice: Ograničena putovanja, korišćenje hotela, dečiji dodaci
Norveška pooštrava pravila za ukrajinske izbeglice: Ograničena putovanja, korišćenje hotela, dečiji dodaci - Copyright Tanjug/AP/Lise Ã…serud/NTB Scanpix

veličina teksta

Aa Aa

Norveška vlada preduzima mere da ograniči broj izbeglica iz Ukrajine koji pristižu u tu zemlju, smanjujući njihove dečije dodatke i ograničavajući putovanja između Norveške i Ukrajine, navodi se u saopštenju na sajtu norveške vlade.

Navodi se da je Norveška u poslednjih nekoliko nedelja primila "oko 60 odsto“ svih Ukrajinaca koji su došli u nordijske zemlje.

"Vlada sada sprovodi neke mere, koje će, sveukupno, nadamo se, izjednačiti nivo dolazaka sa nama susednim zemljama. Između ostalog, mere imaju za cilj da doprinesu održivijem nivou dolazaka, rekla je ministarka pravde i javne bezbednosti Emili Enger Mel.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada namerava da ukine retroaktivnu isplatu dečjih dodataka za prvu godinu boravka u Norveškoj izbeglicama koje su dobile privremenu kolektivnu zaštitu u toj zemlji. Isplate su iznosile 42 hiljade kruna (oko 3,8 hiljada dolara) za porodicu sa dvoje dece do 6 godina. 

"Nastavićemo da kontrolišemo imigraciju i integraciju u Norveškoj. Oni koji ovde stignu trebalo bi da imaju siguran i dostojanstven boravak, ali današnji broj dolazaka nije održiv. Ne možemo isključiti dalje promene ako se nastavi veliki broj dolazaka", rekla je ministarka rada i socijalnog uključivanja Tonje Brena.

U saopštenju se navodi da će mogućnost putovanja između Ukrajine i Norveške biti ograničena, a ako je putovanje u suprotnosti sa uslovima za izdavanje boravišne dozvole, norveška Uprava za imigraciju može poništiti prethodno izdatu dozvolu.

"To radimo posebno da bismo osigurali da oni koji primaju socijalna davanja u Norveškoj zaista budu u zemlji“, ističe se u saopštenju.

Vlada takođe namerava da smanji korišćenje hotela kao prihvatnih centara za tražioce azila u Norveškoj, a oni će biti smešteni u „redovne centre za prihvat izbeglica”.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa