Briselske vesti

Sijarto odgovorio nemačkoj ministarki: Mađarska neće promeniti stav u vezi Ukrajine i nema nameru da ucenjuje

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

09:57

Sijarto odgovorio nemačkoj ministarki: Mađarska neće promeniti stav u vezi Ukrajine i nema nameru da ucenjuje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok "pogrešno razume" stav Mađarske o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na Fejsbuku.

Odgovarajući na izjave Berbokove u Ljubljani, Sijarto je rekao da je stav Mađarske pažljivo razmotren i dobro utemeljen, "bez namera da ucenjuje, a kamoli da se poigrava", prenosi MTI.

"Mađarski narod, parlament i vlada još uvek ne vide nikakve prednosti za početak prevremenih pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom. Kako je zemlja 'veoma daleko' od toga da bude spremna za takve razgovore, strateško partnerstvo bi bilo mnogo adekvatnije", naveo je Sijarto u saopštenju u utorak.

Sijarto je upozorio Berbokovu da Mađarska neće promeniti svoj stav po tom pitanju "bez obzira na pritisak", i pozvao da se predlog o početku pristupnih pregovora sa Ukrajinom skine sa dnevnog reda sastanaka sledeće nedelje u Briselu, "da bi se očuvalo evropsko jedinstvo".

Šefica nemačke diplomatije pozvala je u utorak, tokom posete Sloveniji, mađarskog premijera Viktora Orbana da odustane od svog veta za početak pregovora Ukrajine o pristupanju EU i odobrenja dodatnih sredstava za Kijev.

Fides podneo rezoluciju protiv početka pregovora sa Ukrajinom 

Vladajuća mađarska stranka Fides podnela je parlamentu rezoluciju kojom poziva vladu da ne podrži početak pregovora o pridruživanju Ukrajine sa EU.

Ovi potezi dolaze u trenutku kada mađarski premijer Viktor Orban pojačava pritisak na Brisel, uoči ključnog samita EU sledeće nedelje na kome treba da se raspravlja ovo pitanje, prenosi Rojters.

Njegova vladajuća stranka je poručila u dokumentu da početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom treba da bude zasnovan na konsenzusu među državama članicama i da "danas za to ne postoje uslovi".

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

NBGD

06.12.2023 12:08

Šefica nemačke diplomatije pozvala je u utorak, tokom posete Sloveniji, mađarskog premijera Viktora Orbana da odustane od svog veta za početak pregovora Ukrajine o pristupanju EU i odobrenja dodatnih sredstava za Kijev. Sto li se nije ovoliko zagovarala kada Grcka nije dozvoljavala pocetak pregovora Makedonije sa EU??? Ljudi su morali da promene ime svoje drzave... i jos to ide poprilicno sporo...

Evropa