Fokus

Ambasador SAD u Mađarskoj kritikovao Budimpeštu zbog odnosa prema NATO i Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

22:27

Ambasador SAD u Mađarskoj kritikovao Budimpeštu zbog odnosa prema NATO i Rusiji
Dejvid Presman - Copyright Printskrin/Twitter/@USAmbHungary

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Mađarskoj kritikovao Budimpeštu zbog odnosa prema NATO i Rusiji

Američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman kritikovao je mađarsku vladu zbog "zanemarivanja" interesa svojih saveznika unutar NATO i jačanja veza sa Rusijom u trenutku kada članice Alijanse pokušavaju da je izoluju.

Govoreći na sastanku sa predstavnicima američkih kompanija koje investiraju u Mađarsku, on je rekao da je mađarska napredovala kao članica EU i NATO, i da je omogućila mnogim kompanijama da u njoj posluju, prenosi Rojters.

"Ipak, danas sve više vidimo jednog saveznika koji se oslanja na svoje NATO saradnike, ali se oseća prijatno da zanemari njihove interese, i to u vreme rata u Evropi. To je očigledno kada se prmeijer (Viktor Orban) grli sa Putinom, kada njegova vlada preti da će zaustaviti ključnu pomoć svom susedu Ukrajini. Kada se istražuju i napadaju nezavisni mediji i organizacije civilnog društva", rekao je Presman.

Odnosi između Budimpešte i Vašingtona su se pogoršali zbog odugovlačenja Mađarske oko ratifikacije pristupanja Švedske NATO-u, kao i zbog dobrih odnosa premijera Viktora Orbana sa Moskvom uprkos ratu u Ukrajini.

Budimpešta se protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali Orban je održao bliske odnose sa Moskvom, delom zbog stalne energetske zavisnosti Mađarske od Rusije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet