Evropa

Užasno otkriće na migrantskoj ruti u EU: Više od 1.000 muškaraca, žena i dece leži u neobeleženim grobovima

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

14:41

Užasno otkriće na migrantskoj ruti u EU: Više od 1.000 muškaraca, žena i dece leži u neobeleženim grobovima
Tanjug AP/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP - Copyright Tanjug AP/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

veličina teksta

Aa Aa

Više od 1.000 neobeleženih grobnica otkriveno je na migrantskim rutama u Evropskoj uniji, piše Gardijan.

Najmanje 1.015 muškaraca, žena i dece sahranjeno je pre identifikacije tokom protekle decenije, dok je Evropski parlament 2021. godine usvojio rezoluciju koja poziva na identifikaciju ljudi koji su umrli na migracionim rutama i prepoznaje potrebu za koordinisanom bazom podataka za prikupljanje detalja o nastradalima.

Uprkos tome, širom evropskih zemalja ovo pitanje ostaje rupa u zakonodavstvu, bez centralizovanih podataka i usaglašenog procesa identifikacije i sahranjivanja.

Problem je potpuno "zanemaren", smatra evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović iznevši stav da zemlje EU ne ispunjavaju svoje obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima.

"Imamo forenzičke stručnjake, ali je neophodno da ih vlade angažuju", rekla je Mijatović i dodala da uspon krajnje desnice i nedostatak političke volje mogu da ometaju razvoj odgovarajućeg sistema za rešavanje "tragedije nestalih migranata".

Više od 29.000 migranata umrlo je na evropskim rutama, od kojih je većina i dalje neidentifikovana i sahranjena u grobnicama na kojima piše "Gospodin X", "NN" ili "Migrantski brod 4, 25.9.2022" u različitim zemljama EU.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa