Evropa

Previranja u stranci i nova ostavka: Hitnim obraćanjem javnosti britanski ministar pokušava da ublaži novonastalu krizu

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

12:16

Previranja u stranci i nova ostavka: Hitnim obraćanjem javnosti britanski ministar pokušava da ublaži novonastalu krizu
Previranja u stranci i nova ostavka: Hitnim obraćanjem javnosti britanski ministar pokušava da ublaži novonastalu krizu - Copyright Tanjug/AP/Stefan Rousseau

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Riši Sunak se bori da spreči krizu liderstva, nakon što je njegov plan da oživi blokirani sporazum o azilu sa Ruandom izazvao previranja u stranci i ostavku njegovog ministra za imigraciju Roberta Dženrika, javlja AP.

Sunak je danas na brzinu sazvao konferenciju za novinare kako bi odbranio svoju politiku nakon što je Dženrik napustio vladu kasno sinoć, rekavši da predlog zakona koji je osmišljen da poništi sudsku blokadu plana za Ruandu "ne ide dovoljno daleko" i da neće funkcionisati.

Dženrik je rekao da se vlada obavezala da će "zaustaviti brodove" koji dovoze migrante u Britaniju preko Lamanša i da mora učiniti "sve što je potrebno da ispuni tu obavezu". U međuvremenu, Majkl Tomlinson imenovan je za britanskog ministra za ilegalne migracije, saopštio je kabinet premijera Rišija Sunaka, preneo je Rojters.

Sunakova kancelarija je, takođe, navela da je Tom Pursglov imenovan za ministra za legalne migracije. Plan da se tražioci azila pošalju u Ruandu je centralni cilj britanske vlade koji je sama postavila da bi sprečila ilegalne tražioce azila da prelaze Lamanš iz Francuske.

Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament

 

Britanija i Ruanda su se u aprilu 2022. dogovorile o sporazumu prema kojem će migranti koji pređu Lamanš biti poslati u Ruandu, gde će biti obrađeni njihovi zahtevi za azil. Kritičari navode da je i neetično i neizvodljivo slati migrante u zemlju udaljenu 6.400 kilometara bez šanse da se ikada nastane u Britaniji.

Niko još nije poslat u Ruandu u skladu sa planom, koji se suočio sa višestrukim pravnim izazovima. Prošlog meseca Vrhovni sud Britanije odlučio je da je plan nezakonit, jer Ruanda nije bezbedna zemlja za izbeglice. Vlada je odbila da odustane od plana uprkos presudi suda.

Glasanje britanskog parlamenta o zakonu o slanju migranata u Ruandu 12. decembra

Britanski zakonodavci će prvo glasanje o vladinom hitnom zakonu o slanju migranata u Ruandi održati 12. decembra, najavila je danas liderka Donjeg doma, Peni Mourdant.

Ranije je britanski premijer Riši Sunak izjavio da se glasanje o zakonu, prema kome bi migranti iz Ujedinjenog kraljevstva mogli biti poslati u Ruandu, neće tretirati kao glasanje o poverenju vladi, kao i da glasanje sa sobom ne nosi pretnju izbacivanja iz njegove Konzervativne partije za poslanike koji se ne slažu sa njim.

"Ali ovo glasanje biće glasanje o poverenju parlamenta o tome da li je sposoban da shvati frustraciju Britanaca", rekao je Sunak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa