Evropa

Saradnici najpoznatijeg ruskog opozicionara uznemireni: "Alekseja nema nigde već tri dana, život mu je ozbiljno ugrožen"

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

23:36

Saradnici najpoznatijeg ruskog opozicionara uznemireni: "Alekseja nema nigde već tri dana, život mu je ozbiljno ugrožen"
Aleksej Navaljni - Copyright Tanjug/Moscow City Court via AP

veličina teksta

Aa Aa

Saradnici glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji služi kaznu zatvora od 30,5 godina rekli su da se Navaljni nije pojavio tri dana na sudskim saslušanjima nakon "ozbiljnog zdravstvenog incidenta".

Direktorka Antikorupcijske fondacije Navaljnog Marija Pevčih rekla je da Navaljnog nema "tri dana", preneo je Independent.

"Čuli smo da je prošle nedelje imao ozbiljan zdravstveni incident. Život Navaljnog je u ozbiljnom riziku. On je trenutno u totalnoj izolaciji", rekla je Pevčih.

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmuš rekla je da su advokati Navaljnog stajali ceo dan ispred zatvora istočno od Moskve, gde služi kaznu, ali im je zabranjen ulaz nakon što je navodno kolabirao u ćeliji.

"Činjenica da ne možemo da nađemo Alekseja je posebno zabrinjavajuća jer je kolabirao u ćeliji od bolesti prošle nedelje. Zavrtelo mu se u glavi i samo je legao na pod", rekla je Jarmuš.

Ona je dodala da su zatvorski čuvari odmah stigli, stavili ga na krevet i dali mu infuziju. 

"Ne znamo o čemu se radi, ali sama činjenica da je gladan, da se drži u ćeliji bez ventilacije i da mu je vreme za šetnju svedeno na minimum, deluje kao da je pao zbog gladi", dodala je ona.

Jarmuš je rekla da su posle incidenta advokati videli Alekseja i da se osećao relativno dobro.

"Međutim, danas je treći dan, a mi ne znamo gde je. Pre toga, bar smo dobijali povremena pisma od njega, doduše, cenzurisana, ali nema pisama cele nedelje", istakla je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa