Evropa

Više od 540.000 građana EU potpisalo je peticiju u korist zakona za sprečavanje i borbu protiv seksualnog zlostavljanja

Komentari

Autor: Promo

11/12/2023

-

09:55

Više od 540.000 građana EU potpisalo je peticiju u korist zakona za sprečavanje i borbu protiv seksualnog zlostavljanja
Justice Inititative i preko 40 NGO predali su peticiju institucijama EU na događaju u EU parlamentu - Copyright Alessandro Fusari

veličina teksta

Aa Aa

U 2022. godini bilo je 32 miliona prijava za sumnju na seksualnu eksploataciju dece na internetu, više od 1,5 miliona u EU, a alarmantno je da je Evropa postala centralno mesto za distribuciju i trgovinu slikama koje prikazuju zlostavljanje. Ovo se mora promeniti, a predloženi zakon u Evropskoj uniji ima moć da to učini.

Da bi pokazali koliko je jaka podrška građana Evropske unije jačanju zaštite dece od seksualnog zlostavljanja, žrtve iz svih zemalja EU i 40 partnerskih organizacija za prava deteta predvođene organizacijom Justice Initiative, programom Fondacije Guido Fluri, pokrenule su peticiju širom Evrope. Tokom poslednjih šest meseci, organizacije su uspele da prikupe potpise iz svih zemalja članica EU – od Španije do Nemačke, Grčke do Rumunije, Finske do Švedske i šire. 

Sa preko 540.000 potpisa, peticija pokazuje da većina građana hitno želi bolju i jaču podršku žrtvama i jaču zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja, posebno na internetu. Ovo je u skladu sa rezultatima nedavnih istraživanja sprovedenih širom EU, kao što je Eurobarometar, i ono koje je sproveo ECPAT-NSPCC, a koje su pokazale slične rezultate, a to je da velika većina građana podržava jačanje zakonodavstva za sprečavanje, otkrivanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja dece na internetu.

Alessandro Fusari

 

Hilde Vaultmans, članica Evropskog parlamenta i kopredsedavajuća Međugrupe za prava deteta, kaže: „Stotine hiljada ljudi, uključujući žrtve i grupe za zaštitu dece, potpisale su ovu peticiju. Kao predstavnici naroda, razumeli smo ovaj signal. Imamo obavezu da zaštitimo sledeću generaciju.”

Žrtve, organizacije za zaštitu dece i građani iz cele Evrope zahtevaju da Evropska unija zauzme vodeći svetski stav usvajanjem predloga za bolju prevenciju i borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece. Predloženi zakon bi zahtevao od kompanija da preduzmu mere za sprečavanje nanošenja štete deci na svojim platformama i gde je potrebno efikasno otkriju, prijave i uklone sadržaj koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece.

Ilva Johansson, evropska komesarka za unutrašnje poslove, naglasila je: „Ovo je odlučujući trenutak. O konačnom tekstu predloga odlučuju Evropski parlament i Savet Evropske unije. Pozivam vas da poslušate tihu većinu, da saslušate žrtve i podržite moj predlog, da zaštitite dete od najgoreg zločina koji se može zamisliti.”

Žrtve i organizacije za zaštitu dece zabrinute su zbog nedavnog kompromisa koji je postigao Evropski parlament tvrdeći da bi to moglo pogoršati ionako strašnu situaciju za bezbednost dece na internetu. Žrtve seksualnog zlostavljanja poručuju: "Dosta je bilo".

Alessandro Fusari

 

Zakonodavstvo mora dati prioritet interesima dece i u isto vreme tražiti ravnotežu sa privatnošću, ali stavljanje privatnosti korisnika iznad svih ostalih osnovnih ljudskih prava, uključujući zaštitu dece, se kosi sa vrednostima EU. Kao što je Guido Fluri, predsednik Justice Initiative, izjavio:

"Vrednosti na kojima se zasniva Evropa uključuju poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti; vladavinu prava; i poštovanje ljudskih prava. Zato se pitamo: zar ove vrednosti ne važe na internetu gde se dečja prava brutalno krše svaki dan"?

Špansko predsedavanje Savetom EU pridružuje se zahtevu za jaču zaštitu. Španski ministar Fernando Grande Marlaska je čvrst i odlučan u traženju održivog kompromisa: „Malo smo bliži postizanju ovog cilja, sa tekstom zakona o kom se trenutno raspravlja, a za čije usvajanje ulažemo sve naše napore. Špansko predsedništvo je predložilo alternativne formulacije koje se, bez odricanja od krajnjih ciljeva predložene Uredbe, odnose na različite sporne tačke koje su iznele države članice u vezi sa mogućim uticajem na prava kao što je, na primer, pravo na privatnost komunikacije.”

Seksualno zlostavljanje dece na internetu je globalni problem koji prevazilazi granice, kulture i društvene slojeve. Iza svake hladne i srceparajuće statistike nalazimo priče o deci koja su pretrpela fizičku, emocionalnu i psihičku štetu od strane predatora koji iskorišćavaju lakoću sa kojom mogu da pristupe svojim žrtvama putem interneta.

Potpunih podataka o seksualnom iskorišćavanju dece u Srbiji nema. Svako treće dete u Srbiji doživelo je neki oblik digitalnog nasilja, a u to spada i seksualno zlostavljanje.

"U roku od nekoliko minuta, običnim pregledavanjem Instagram profila ili Tiktok profila mogu se izvući fotografije i napraviti kratak klip, što znači da je mogućnost zloupotrebe jako velika. Škole moraju biti u pripravnosti da reaguju po pravilnicima koji su im dati, a roditelji moraju da obrate mnogo više računa šta njihova deca konzumiraju od sadržaja i da li je slučajno njihovo dete potencijalna žrtva", ističe stručnjak za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev Ćiraković.

"Ovo je zakon koji zaista može da zaštiti decu na internetu. Internet zajednica je u stalnom porastu zbog tehnološkog razvoja i ne znamo šta će budućnost doneti, a najranjivija i najaktivnija grupa korisnika su deca i mladi. Treba nam jak evropski zakon koji će obavezati tehnološke kompanije da zaštite decu sada i u budućnosti.”, dodaje ona. 

Alessandro Fusari

 

„Neophodno je zakonski regulisati i odgovornost digitalnih kompanija i platformi društvenih mreža. Evropa ima priliku da to uradi i mi je u potpunosti podržavamo. Sada je pravi trenutak da se reguliše onlajn okruženje i obezbedi sigurnost dece na internetu.” - rekla je Jovanka Lazarević, glavni i odgovorni urednik sajta NajboljaMamaNaSvetu.com koji je vodio kampanju za prikupljanje potpisa u Srbiji i Hrvatskoj gde je peticiju potpisalo preko 70.000 ljudi i koji se zalaže da okupi nevladine organizacije u borbi za prevenciju svakog vida seksualnog nasilja nad decom u Srbiji i regionu.

Seksualno zlostavljanje dece na internetu je globalni problem koji prevazilazi granice, kulture i društvene slojeve. Iza svake hladne i srceparajuće statistike nalazimo priče o deci koja su pretrpela fizičku, emocionalnu i psihičku štetu od ruku predatora koji iskorišćavaju lakoću kojom mogu da pristupe svojim žrtvama na internetu.

Komentari (0)

Evropa