Evropa

Donald Tusk izabran za novog premijera Poljske: Okončana osmogodišnja vladavina Mateuša Moravjeckog

Komentari

Autor: Tnajug

11/12/2023

-

19:37

Donald Tusk izabran za novog premijera Poljske: Okončana osmogodišnja vladavina Mateuša Moravjeckog
Tanjug/AP/Michal Dyjuk - Copyright Tanjug/AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Poljski parlament izabrao je večeras Donalda Tuska, lidera centrističke partije Građanska platforma, za novog premijera, nakon osmogodišnje vladavine stranke Zakona i pravde doskorašnjeg premijera Mateuša Moravjeckog.

Tusk je postao premijer nakon što je prethodno danas donji dom poljskog parlamenta izglasao nepoverenje vladi Moravjeckog.

Tusk je skoro dva meseca posle parlamentarnih izbora izabran za premijera, uz pomoć koalicionih partnera, među kojima su levičari i umereni konzervativci, preneo je AP.

Te partije su išle na izbore odvojeno, ali su obećale da će raditi zajedno pod liderstvom Tuska, kako bi se obnovili demokratski standardi i odnosi sa saveznicima.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

Mateuš Moravjecki

Ovim glasanjem se završila osmogodišnja vlast stranke Zakona i pravde (PiS), za koju kritičari kažu da su podrivali nezavisnost sudstva, koristili državne medije za svoju propagandu i doprinele kreiranju predrasuda prema manjinskim grupama, kao što su migranti, ili prema LGBT zajednici, naveo je Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će "smekšati" odnose između Varšave i Brisela i odblokirati milijarde evra namenjene Poljskoj, koje su zaustavljene zbog zabrinutosti čelnika EU oko vladavine prava u Poljskoj.

Izbori u Poljskoj održani su 15. okobra. Partija Moravjeckog je dobila 194 poslanička mandata, a Tuskova 157. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa