Evropa

Francuski parlament odbacio Makronov predlog zakona o imigraciji

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

08:34

Francuski parlament odbacio Makronov predlog zakona o imigraciji
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Francuski poslanici su sinoć odbacili vladin nacrt zakona o imigraciji. Poslanici krajnje desničarske stranke Marin Le Pen, kao i mnogi konzervativci, udružili su snage da odbiju predlog zakona prvog dana u Narodnoj skupštini, usvojivši predlog za odbacivanje koji su predložili Zeleni.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, koji je predlog zakona izneo pred donji dom parlamenta pre njegovog odbacivanja, rekao je da je ponudio ostavku tokom sastanka sa predsednikom Emanuelom Makronom, prenosi Rojters.

Makron je odbio ostavku, rekao je Darmanen za TF1, dodajući da su ga predsednik, kao i premijerka Elizabet Born, zamolili da pronađu drugi način da iznesu zakon.

Tekst zakona koji je prvobitno predložila Makronova centristička vlada uključuje korake za proterivanje većeg broja ljudi bez dokumenata i poboljšanje integracije migranata.

Govoreći u Narodnoj skupštini, Darmanen je branio nacrt zakona koji dodatno ograničava mogućnost migrantima da dovode članove porodice u Francusku, državljanstvo po rođenju i socijalne beneficije.

On je pozvao poslanike da ne udruže snage kako bi glasali o predlogu za odbijanje koji su izneli Zeleni. Uprkos njegovim molbama, Narodna skupština je podržala predlog za odbacivanje zakona sa 270 glasova za i 265 protiv.

Komentari (0)

Evropa