Evropa

Donald Tusk se vraća u igru: Novi-stari premijer prvi nastup imaće na Samitu EU, čeka ga dugačka lista zadataka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2023

-

13:37

Donald Tusk se vraća u igru: Novi-stari premijer prvi nastup imaće na Samitu EU, čeka ga dugačka lista zadataka
Donald Tusk - Copyright Tanjug AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Donald Tusk vraća se na staro mesto, na poziciju premijera Poljske, a kako je poručio u svom obraćanju nakon što je izabran, jedan od prvih zadataka će mu biti da "smekša" odnose između Varšave i Brisela. Nekadašnji predsednik Evropskog saveta ima bogato iskustvo rada u evropskoj instituciji, pa mu ovaj zadatak i neće teško pasti. Međutim, analitičari poručuju da su očekivanja od nove vlade velika, a iako je dosadašnji premijer Mateuš Moravjecki izgubio poverenje, stranka iz koje dolazi - PiS, ostaće itekako moćna opoziciona snaga i nastaviće da kontroliše nekoliko državnih institucija.

Novi premijer Poljske izjavio je danas da će se njegova vlada angažovati da ubedi svetske lidere da je potrebno da se nastavi pružanje pomoći Ukrajini i da će to biti prioritet vlade jer je to, kako je naveo, u interesu slobodnog sveta.

Tusk je rekao da je za njega bolno kada čuje kako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mora da nastavlja da pokušava da ubedi svetske lidere o potrebi da nastave da podržavaju borbu Ukrajine protiv ruske agresije, preneo je AP. On tvrdi da će Poljska dostići lidersku poziciju u Evropi i biti snažan deo NATO-a.

Podsetimo, poljski parlament izabrao je juče Donalda Tuska, lidera centrističke partije Građanska platforma, za novog premijera, nakon osmogodišnje vladavine stranke Zakona i pravde doskorašnjeg premijera Mateuša Moravjeckog. Tusk je postao premijer nakon što je prethodno donji dom poljskog parlamenta izglasao nepoverenje vladi Moravjeckog.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će "smekšati" odnose između Varšave i Brisela i odblokirati milijarde evra namenjene Poljskoj, koje su zaustavljene zbog zabrinutosti čelnika EU oko vladavine prava u Poljskoj.

AP Photo/Michal Dyjuk

 

Tusk je skoro dva meseca posle parlamentarnih izbora izabran za premijera, uz pomoć koalicionih partnera, među kojima su levičari i umereni konzervativci, preneo je AP. Te partije su išle na izbore odvojeno, ali su obećale da će raditi zajedno pod liderstvom Tuska, kako bi se obnovili demokratski standardi i odnosi sa saveznicima.

Ovim glasanjem se završila osmogodišnja vlast stranke Zakona i pravde (PiS), za koju kritičari kažu da su podrivali nezavisnost sudstva, koristili državne medije za svoju propagandu i doprineli kreiranju predrasuda prema manjinskim grupama, kao što su migranti, ili prema LGBT zajednici, naveo je Rojters.

Glasanje je otvorilo put većini u parlamentu da izabere Donalda Tuska, centristu, za premijera, ulogu koju je "odigrao" u periodu od 2007. do 2014. godine. Tranziciju je nekoliko nedelja odložio poljski predsednik Andžej Duda, koji je odlučio da svoje političke saveznike zadrži na funkciji što je duže moguće.

Kako je rastao "kolektivni gnev"

Kolektivni gnev protiv vladajućeg PiS-a doveo je do rekordne izlaznosti na izborima u toj centralnoevropskoj zemlji, pri čemu su desničarski populisti optuženi da su dugo nagrizali demokratiju i reproduktivna prava žena, dok su "ciljali na poljsku LGBT zajednicu", prenosi Euronews.

Očekivanja su, međutim, od dolazeće vlade ogromna. Kako piše Euronews, populistički nacionalisti će ostati moćna opoziciona snaga i nastaviće da kontrolišu nekoliko državnih institucija. 

profimedia

 

"Nova vlada će morati da se bori svaki dan, jer PiS neće odustati. Nastaviće da se bori", rekao je politički analitičar Jaroslav Kuis za novinsku agenciju AFP, prenosi Euronews. 

Kako objašnjava, neće to biti baš brza promena, jer PiS ima saveznike u pravosuđu i političkim telima koje je ranije imenovao, a koje analitičari nazivaju "paukovom mrežom" koja se raširila celom državom.

Euronews podseća da predsednički mandat predsednika Dude, koji je saveznik PiS-a, traje do 2025. godine, te da on može da iskoristi pravo veta na zakone koji se nađu pred parlamentom. 

Odnos prema EU i Ukrajini

Ova promena vlasti u Poljskoj, piše Euronews, imaće i implikacije i na Ukrajinu i Evropsku uniju. Kako navode, očekuje se da će Tusk, koji je sedeo i u evropskim institucijama, poboljšati položaj Varšave u Briselu. Njegovo vođstvo će ojačati centrističke, pro-evropske snage u vreme kada evroskeptici, kao što je Gert Vilders u Holandiji, jačaju, navodi Euronews.

Odlazeća nacionalistička vlada Poljske je u početku bila jedan od najjačih saveznika Kijeva nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine. Međutim, te veze su se "poljuljale" i pogoršale nakon što je ekonomska konkurencija ukrajinskih proizvođača hrane i kamiondžija razbesnela Poljake koji kažu da im je život ugrožen.

Tanjug/AP/Michal Dyjuk

 

Naime, blokada poljskih kamiondžija na granici sa Ukrajinom ubraja se u mnoge probleme sa kojima će Tusk morati odmah da se pozabavi. 

Naredni dani biće prepuni političkih koraka koje diktira Ustav. Alijansa predvođena Tuskom osvojila je jasnu većinu mesta na izborima 15. oktobra, ali je predsednik Duda dao sadašnjem premijeru Mateušu Moravjeckom prvu šansu da formira vladu, što se široko smatra taktikom odlaganja. PiS je iskoristila ova dva dodatna meseca vlasti "da se ojača institucionalno i finansijski", rekao je analitičar Kuis.

Desničari su postavili svoje predstavnike na čelo različitih institucija, sa često neopozivim mandatima, uz nacionalno tužilaštvo i oko 150 novih sudija.

Moravjecki je u ponedeljak, u Sejmu, poljskom parlamentu, predstavio novu vladu, nakon čega je usledilo glasanje o poverenju koje je izgubio. Sastavljena od Građanske koalicije (centrista), Trećeg puta (demohrišćana) i levice, Tuskova koalicija ima 248 poslanika, u poređenju sa 194 iz PiS-a i 18 drugih iz Konfederacije (krajnje desno).

Nakon intenzivnih pregovora između potencijalnih koalicionih partnera, kabinet je već dogovoren. Izbori u Poljskoj održani su 15. oktobra.

Tusk namerava da može da predstavlja svoju zemlju na sledećem evropskom samitu, u četvrtak i petak u Briselu.

Todić: Poljska bi uskoro mogla da očekuje novu tranšu od pet do osam milijardi

Doktor istorijskih nauka iz Varšave, Vladimir Todić rekao je za Euronews Srbija da se očekuje da Tusk odmah po preuzimanju funkcije krene u Brisel i to na samit Evropske unije koji se održava ovog meseca. Na pitanje da li očekuje da će Poljskoj biti odmrznuti fondovi koji su bili blokirani, Todić odgovara:

"Ta dinamika izbora nove vlade je vrlo brza i vrlo burna s obzirom da bi sutra predsednik Duda, koji, da podsetimo, potiče iz tog desničarskog političkog spektra, iz redova PiS-a, mogao da već u devet ujutru, potvrdi mandat nove vlade, a odmah nakon toga Tusk leti na samit EU i, kako javljaju dobro obavešteni mediji, Poljska već sutra može da računa na prvu tranšu od pet do osam milijardi".

To bi, dodao je Todić, na neki način bio znak dobre volje Brisela u vezi sa promenom u Poljskoj.

Na pitanje šta će biti sa spoljnom politikom, da li se tu očekuju veliki "lomovi", Todić smatra da će Tusk, kao jedan veoma iskusan političar i čovek koji ima dugogodišnje relacije i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i sa slovačkim Robertom Ficom, tražiti određenu tačku dodira da bi Višegradska grupa funkcionisala. 

"U ovom trenutku možemo da kažemo da su Češka i Poljska kao dve najveće i dve najznačajnije države u Višegradskoj grupi na istoj strani. Sa druge strane, kako su već to rekli, i ja se sa tim slažem, ne bih bio previše optimističan na poziciju nemačke vlade i nemačkog premijera. Odnosno, ne može se očekivati da će Tusk biti toliko predusretljiv prema onome što je bila nemačka politika u periodu kad je on bio u prvom mandatu", rekao je Todić i dodao da je Tusk već najavio da će Poljska voditi računa o bezbednosnim interesima EU na istočnoj granici.

Pogledajte više u videu ispod:

Euronews TV

Komentari (0)

Evropa