Evropa

Pudždemon: Opozicija odbacila predlog o katalonskom jeziku

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

11:58

Pudždemon: Opozicija odbacila predlog o katalonskom jeziku
Pudždemon: Opozicija odbacila predlog o katalonskom jeziku - Copyright Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, File

veličina teksta

Aa Aa

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je da je najveća španska opoziciona Narodna stranka (Partido Popular), odbacila predlog Madrida da katalonski postane zvanični jezik EU, što je trebalo da se desi do kraja godine, dok Španija predsedava EU.

"Oni (PP) su imali interes da izbace iz koloseka predlog koji je bio deo političkih sporazuma koji bi mogli da olakšaju stvaranje vlade sastavljene od PSOE i Partnera, rekao je on, prenosi Euraktiv.

Nakon što je izneta ideja da se katalonski, baskijski i galicijski priznaju kao zvanični jezici EU, Španija, kojoj šestomesečno predsedavanje EU ističe 31. decembra, odlučila je da zvanični status ovih jezika neće biti stavljen na glasanje.

Kako se navodi na to je verovatno uticala i visoka cena integracije ovih jezika kao zvaničnih jezika EU jer bi stavljanje katalonskog, baskijskog i galicijskog jezika u službene EU koštalo najmanje 132 miliona evra godišnje, uz preliminarni EU Izveštaj koji ukazuje na troškove prevoda, tumačenja i druge troškove do 44 miliona evra godišnje.

Kako Pudždemon kaže krivac je PP, koju je optužio za "španizaciju evropske politike" i za izazivanje "deliričnih situacija", jer je, rekao je, sada i italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani protiv statusa Katalonije u EU.
 

Komentari (0)

Evropa