Evropa

Upozorenje holandskih vlasti roditeljima: Pazite da deca ne gutaju zagađenu morsku penu

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

14:36

Upozorenje holandskih vlasti roditeljima: Pazite da deca ne gutaju zagađenu morsku penu
Upozorenje holandskih vlasti roditeljima: Pazite da deca ne gutaju zagađenu morsku penu - Copyright Tanjug AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Holandske vlasti upozorile su danas roditelje da paze da deca i kućni ljubimci ne gutaju zagađenu morsku penu nakon što je u njenim uzorcima duž obale otkrivena visoka koncetracija toksičnih hemijskih supstanci iz grupe sintetičkih jedinjenja organofluora (PFAS).

Istraživanja pene na belgijskoj obali je pokazalo visoku koncetraciju toksičnih supstanci PFAS koje se široko koriste u industriji zbog svojih vodootpornih kvaliteta, a teško ih je uništiti (neutralizovati), navodi se u saopštenju holandskog Institut za javno zdravlje, prenosi Gardijan.

Flamanski institut za tehnološka istraživanja utvrdio je postojanje visoke koncentracije PFAS u jednom uzorku morske vode kod belgijskog letovališta Knoke, ali i u vodi kod holandskih gradova Egmond, Katvijk, Sheveningen, Teksel i Zandvort.

Sintetičke hemikalije PFAS su povezane sa toksičnim efektima na ljudski imuni sistem, sa određenim vrstama raka, problemima plodnosti i rizicima po zdravlje divljih životinja.

Komentari (0)

Evropa