Evropa

Besni francuski farmeri okrenuli hiljade saobraćajnih znakova naopačke: Iza gesta stoji jasna poruka

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

20:50

Besni francuski farmeri okrenuli hiljade saobraćajnih znakova naopačke: Iza gesta stoji jasna poruka
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski farmeri pokrenuli su kampanju kojom žele da skrenu pažnju na njihov sve nesigurniji način života i to tako što su u ruralnim oblastima zemlje naopako okrenuli hiljade saobraćajnih znakova i tabli pokraj puteva, prenosi danas Bi-Bi-Si.

"Svet se okrenuo naglavačke", poručili su besni farmeri.

Britanski medij napominje da su s tim ciljem i brojne ploče s nazivima mesta uz put najpre odvrnute, zatim okrenute naopačke, da bi ih na kraju uredno vratili u ispravan položaj.

Sve je počelo u novembru protestom u južnom departmanu Tarn, nakon čega se nezadovoljstvo proširilo po celoj zemlji, navodi BBC.

"Nastojali smo da smislimo način da osudimo sve kontradiktornija uputstva koja nam stalno stižu, jer nam jednog dana naređuju da radimo jedno, a drugog suprotno, pa je odatle došla ideja da im poručimo da hodamo na glavi", rekao je lider sindikata farmera FNSEA u Tarnu Filip Bardi.

Kako navodi, poljoprivrednici ističu konkretne pritužbe, kao što su povećanje cene dizela za farme, kašnjenje u plaćanju subvencija EU, rastuću birokratiju i uvoznu konkurenciju.

"Nijedna druga profesija ne trpi takav pritisak, pa tako ministar traži od nas da promenimo prakse i da budu što više ekološke, a s druge strane, govori nam da proizvodimo što je više moguće, kako bi Francuska postigla suverenitet u pogledu prehrane", naveo je lider sindikata poljoprivrednika.

Bardi dodaje da im se "s jedne strane govori da povećaju plate svojim radnicima, a s druge - da zbog inflacije snize cene proizvoda".

Sindikat poljoprivrednika kaže da je njihova kampanja dala određene rezultate u pogledu poreskiih politika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa