Evropa

RAT U UKRAJINI Oboreno svih 14 dronova koje je Rusija lansirala na Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2023

-

07:54

RAT U UKRAJINI Oboreno svih 14 dronova koje je Rusija lansirala na Ukrajinu
RAT U UKRAJINI Oboreno svih 14 dronova koje je Rusija lansirala na Ukrajinu - Copyright AP/Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 656 dana. Nakon odluke Evropskog Saveta da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom, predsednik tog tela Šarl Mišel izjavio je sinoć da je to izuzetno važno za kredibilitet EU i "veoma moćan politički signal". Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Briselu da EU mora da podržava Ukrajinu "što više može" i istakao da je to egzistencijalno pitanje za Evropu. Borelj je, po dolasku na samit EU lidera, rekao novinarima da EU mora da se drži toga da podržava Ukrajinu što više može iz perspektive proširenja, vojne podrške i finansijske podrške. Mađarski premijer Viktor Orban nije bio prisutan kada je doneta odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Ključni događaji:

  • Savet Evrope otvorio pristupne pregovore sa Ukrajinom
  • Borelj: EU mora da podržava Ukrajinu što više može
  • Orban nije prisustvovao donošenju odluke Saveta Evrope o pristupnim pregovorima
  • Američki Senat odlaže prazničnu pauzu zbog rasprave o pomoći Ukrajini i Izraelu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.37 Rusija: Iznad Krima oboreno 26 ukrajinskih dronova

Iznad Krima je danas za dva sata oboreno 26 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Od 20.30 do 22.30 po moskovskom vremenu 15. decembra, kijevski režim je pokušao teroristički napad na objekte na teritoriji Rusije uz korišćenje bespilotnih letelica sa fiksnim krilima. Dvadeset šest ukrajinskih bespilotnih letelica uništeno je iznad poluostrva Krim", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi TASS.

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je u četvrtask devet ukrajinskih dronova iznad Kaluške i Moskovske oblasti, saopšilo je ranije rusko Ministarstvo odrbane.

21.22 Ruski mediji: Ukrajina stavila na poternicu patrijarha Kirila

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine stavilo je patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila na poternicu i iznelo tvrdnju da se on "skriva  od pretkrivične istrage, prenose RIA Novosti pozivajući se na bazu podataka tog ministarstva.

Patrijarh Kiril se na poternici Službe bezbednosti Ukrajine nalazi od 11. novembra, a među danas ažuriranim podacima iz baze podataka ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, uz fotografiju i svetovno ime patrijarha, Vladimira Gundjajeva, pominje se i preventivna mera pritvora.

Tanjug/AP/Yegor Aleyev/TASS

 

Početkom novembra kijevske vlasti saopštile su da je patrijarh Kiril u odsustvu optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i neprikosnovenost Ukrajine, međutim, tada nije bila raspisana poternica za njim.

Prethodno su ukrajinske vlasti više puta u odsustvu podizale optužnice protiv predstavnika Rusije, ali one nisu dovdodile do posledica.

Patrijarh Kiril je ranije pozvao hrišćanske crkve sveta i međunarodne organizacije da podrže kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) i pozvao na zaštitu uhapšenog igumana Kijevo-pečerske lavre, mitropolita višgorodskog i černobilskog (Lebedskog) Pavla.

19.16 Ukrajina zainteresovana za kupovinu britanskog naoružanja

Ministarstvo odbrane Ukrajine zainteresovano je za direktne sporazume sa britanskim proizvođačima oružja i spremno je da potpiše dugoročne ugovore, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

On je pozvao britanske kompanije iz sektora odbrambene industrije da iskoriste ukrajinske uslove za transparentnu i efikasnu saradnju, posebno mogućnost testiranja uzoraka u borbi i brze povratne informacije od vojske.

„U direktnom smo dogovoru sa britanskim proizvođačima i spremni smo da potpišemo dugoročne ugovore“, rekao je Umerov tokom britansko-ukrajinske konferencije o odbrambenoj industriji, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu Ministarstva.

Umerov je naveo da budžet Ministarstva odbrane za vojnu opremu i municiju za Oružane snage Ukrajine iznosi 6,3 milijardi evra.

Na konferenciji je ukazano na doprinos Velike Britanije kao jednog od najvećih partnera i saveznika Ukrajine. 

18.37 Evropska komisija odobila 1,5 milijardi evra za Ukrajinu

Evropska komisija odobrila je prebacivanje poslednje tranše iz ovogodišnjeg makrofinansijskog programa pomoći za Ukrajinu, u iznosu od 1,5 milijardi evra, saopštila je danas predsednica EK Ursula fon der Lajen na konferenciji za medije u Briselu.

"Narednih dana ćemo prebaciti 1,5 milijardi evra, poslednju tranšu iz ovogodišnjeg programa", rekla je predsednica EK na kraju samita Evropskog saveta u Briselu, prenosi Ukrajinska pravda.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

Paket makrofinansijske podrške je u ukupnom iznosu od 18 milijardi evra za ovu godinu, od čega je 16,5 milijardi evra već prebačeno Kijevu, navodi ukrajinski list.

Fon der Lajen je rekla da će taj iznos pomoći makrofinansijskoj stabilnosti Ukrajine dok se ne odobri novi program u vrednosti 50 milijardi evra, koji blokira Mađarska.

"To će pomoći da se finansiraju troškovi početkom 2024. godine malim, ali značajnim premošćavanjem", rekla je ona.

18.01 Peskov poručio Vašingtonu: Vi produžavate rat, pričate Ukrajincima da idu i umru

Peskov u intervjuu za NBC optužio SAD da produžavaju rat u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov Peskov optužio je danas Sjedinjene Američke Države i Zapad da nepotrebno produžavaju rat u Ukrajini i da Kijevu šalju oprečne poruke o podršci koju će dobiti.

On je okrivio Vašington što je bacio milijarde dolara američkih poreskih obveznika „u vetar“, pružajući vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, što, kako je rekao, nije donelo napredak na bojnom polju.

„Morate da shvatite svoju odgovornost za ovo. Vi produžavate ovaj sukob. Kažete im - idite i umrite, daćemo vam dovoljno novca i dovoljno naoružanja, ali vi treba da poginete. A dobro znate da ne mogu da pobede", rekao je Peskov za En-Bi-Si njuz.

Kako podseća ta američka televizija, poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu u poslednjem trenutku ranije ove nedelje nije uspela da obezbedi novi paket od 61 milijarde dolara.

profimedia

 

Evropska unija je u četvrtak pristala da započne pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom, ali blok nije mogao da se dogovori o paketu finansijske pomoći od 55 milijardi dolara zbog protivljenja Mađarske.

"Čak i ako se podrška Zapada nastavi, Ukrajina nikada ne može da parira ruskom vojnom i ekonomskom potencijalu, čineći svaki otpor uzaludnim, a signale Vašingtona rusko rukovodstvo shvata kao neprijateljske", rekao je Peskov u intervjuu En-Bi-Si njuzu, govoreći na engleskom jeziku.

Povodom predstojećih izbora u SAD, portparol Kremlja je rekao da bi ruski lider Vladimir Putin više voleo predsednika koji je „konstruktivniji“ prema Rusiji i koji razume „važnost dijaloga“.

Upitan da li bi Putin mogao da sarađuje sa republikanskim liderom i bivšim predsednikom Donaldom Trampom, Peskov je rekao da bi Putin bio spreman da sarađuje sa „svakim ko će razumeti da od sada Sjedinjene Američke Države moraju biti opreznije sa Rusijom i moraju uzeti u obzir njene zabrinutosti".

Peskov nije komentarisao da li bi aktuelni predsednik Džozef Bajden odgovarao tom zahtevu, niti je pomenuo Trampa po imenu. 

On je doveo u pitanje Trampovu tvrdnju da će okončati rat u Ukrajini u jednom danu, rekavši da je „previše komplikovano“ da bi se tako lako rešio.

Kako podseća NBC, tokom svog predsedničkog mandata, Tramp je pohvalio Putinov stil rukovođenja, zbog čega se suočio sa kritikama da je naklonjen ruskom lideru. 

Nedavno je izjavio da ceni pohvale Putina o njegovom planu da reši rat u Ukrajini u roku od 24 sata, ako bude ponovo izabran.

SAD pružaju najveću vojnu podršku Ukrajini vrednu milijarde dolara od početka ruske invazije prošle godine. 

Bajden je prvobitno obećao da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno, međutim, tokom sastanka sa Zelenskim u Vašingtonu ove nedelje, rekao je da će SAD nastaviti da snabdevaju Ukrajinu kritičnim oružjem i opremom „dok god budemo mogli“.

16.35 Makron izjavio da je spreman da obnovi dijalog sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da obnovi dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Ako predsednik Putin ima ozbiljne predloge i spreman je da obnovi dijalog koji bi omogućio postizanje dugoročnog mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom, Francuska će uvek biti sila koja će dokazati podršku", rekao je Makron na pitanje novinara o obnovi dijaloga sa ruskim predsednikom, na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu. Makon je dodao da neće štedeti napore da postigne rezultat.

Profimedia

 

"Nisam promenio broj telefona", poručio je francuski predsednik, prenosi TASS. Prethodno je Putin rekao da je Rusija spremna da nastavi interakciju sa Francuskom, kao i da je sa Makronom imao dobru saradnju, ali da je francuski predsednik to prekinuo.

16.09 Mišel: Novi samit o podršci Ukrajini početkom sledeće godine

Novi samit na kojem će ponovo razgovarati o finansijskoj podršci Ukrajini planiran je za početak naredne godine, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na kraju dvodnevnog sastanka lidera EU u Briselu. 

"Uveren sam i optimističan da ćemo biti u poziciji da ispunimo naše obećanje da podržimo Ukrajinu finansijskim sredstvima", rekao je Mišel. 

On je dodao da se do sada sa tim saglasilo 26 država članica.

13.20 Lavrov: Što duže traje sukob u Ukrajini, to će biti teži uslovi za početak pregovora

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da, što duže bude trajao sukob u Ukrajini, to će biti teži uslovi pod kojima mogu da počnu mirovni pregovori. "Predsednik (Rusije Vladimir Putin) je svojevremeno rekao da oni koji su sada protiv pregovora, uključujući i one koji su zabranili (predsedniku Ukrajine Volodimiru) Zelenskom da potpiše već postignuti sporazum u aprilu 2022, moraju da shvate da što duže budu primoravali Zelenskog da vodi rat, to će za njih biti teži uslovi u kojima pregovori mogu da počnu", rekao je Lavrov posle sastanka kolegijuma ruskog i beloruskog ministarstva spoljnih poslova.

12.35 Peskov: Ulazak Ukrajine i Moldavije mogao bi da destabilizuje Uniju

Odluka Evropske unije da sa Ukrajinom i Moldavijom otvori pristupne pregovore je politička i mogla bi da destabilizuje Uniju, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "EU sada prolazi kroz ne najbolja vremena u svojoj istoriji, kako u pogledu funkcionisanja, tako i u pogledu ekonomije. Zato je, naravno, jasno da je ovo apsolutno ispolitizovana odluka i želja EU da na taj način pokaže svoju podršku ovim (dvema) zemljama", rekao je Peskov novinarima, prenosi Interfaks.

11.10 De Kro: Možemo videti okvir sporazuma o finansijskoj podršci Ukrajini

Belgijski premijer Aleksander de Kro izjavio je danas da se sada može videti okvir sporazuma o finansijskoj podršci Ukrajini, ali da je EU potrebno još nekoliko nedelja da to ostvari. De Kro je novinarima u Briselu, nakon što je mađarski premijer Viktor Orban uložio veto na pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra, rekao da su lideri EU ostvarili "dobar napredak" po pitanju finansijskog paketa, ali je naglasio da je neophodno da postoji dogovor 27 država članica.

07.50 Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine: Oboreno svih 14 dronova koje je Rusija lansirala ka Ukrajini

Ukrajinska PVO uništila je svih 14 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Dronovi su lansirani iz Krasnodarskog kraja u Rusiji, a oboreni su iznad Nikolajevske, Hersonske, Hmeljničke i Poltavske oblasti, prenosi Unian. Rusija gotovo svake noći izvodi napade dronovima na Ukrajinu.

07.30 Mađarska blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini

Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što je Evropski savet odlučio da počnu pregovori o pridruživanju sa tom zemljom. "Rezime noćašnjeg sastanka: veto za dodatni novac Ukrajini", napisao je noćas mađarski premijer Viktor Orban na mreži X, nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu. "Vratićemo se na to pitanje sledeće godine nakon odgovarajuće pripreme", dodao je Orban.

07.10  Američki Senat odlaže prazničnu pauzu zbog rasprave o pomoći Ukrajini i Izraelu

Očekuje se da će američki Senat odložiti početak praznične pauze kako bi nastavio raspravu o bezbednosti granica SAD i pružanju dodatne pomoći Ukrajini i Izraelu, saopštilo je danas više senatora, prenosi Rojters. "Napredujemo i Bela kuća je angažovana, što je dobro. Sve je ohrabrujuće", rekao je novinarima senator Džon Tun, visoki republikanski zvaničnik u Senatu.

06.40 Mišel o otvaranju pristupnih pregovora: Veoma moćan politički signal

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom izuzetno važna za kredibilitet EU i "veoma moćan politički signal", a kada je reč o BiH, rekao je da EU namerava da otvori pregovore i da će u martu biti objavljen izveštaj, a na osnovu toga biti doneta odluka.

"Želimo da podržimo Ukrajinu, to je izuzetno važno. Ovo je veoma moćan politički signal, veoma moćna politička odluka", rekao je Mišel novinarima u Briselu, posle odluke Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom i dodeli status kandidata Gruziji.

06.26 Orban izostao sa donošenja odluke o pristupnim pregovrima

Mađarski premijer Viktor Orban nije bio prisutan kada je doneta odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom, saznaje Tanjug iz evropskih izvora. Prema izvorima Tanjuga, Orban je na trenutak bio odsutan iz sobe "na unapred dogovoren i konstruktivan način".

06.11 Borelj: EU mora da podržava Ukrajinu što više može

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Briselu da EU mora da podržava Ukrajinu "što više može" i istakao da je to egzistencijalno pitanje za Evropu. Borelj je, po dolasku na samit EU lidera, rekao novinarima da EU mora da se drži toga da podržava Ukrajinu što više može iz perspektive proširenja, vojne podrške i finansijske podrške.

 

 

Komentari (0)

Evropa