Evropa

Kardinal i devetoro drugih optuženih čekaju presudu na suđenju u Vatikanu

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2023

-

13:15

Kardinal i devetoro drugih optuženih čekaju presudu na suđenju u Vatikanu
Anđelo Beću - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia, File

veličina teksta

Aa Aa

Dve i po godine od početka suđenja za proneveru, zloupotebnu službenog položaja i pokušaj navođenja na lažno svedočenje, kardinal Anđelo Beću i devetoro drugih čekaju presudu vatikanskog krivičnog suda.

Beću, koga je papa Franja otpustio 2020. godine zbog nepotizma, porekao je sve optužbe, što su učinili i drugi optuženici, piše Rojters. Pored optužbi za preusmeravanje novca kompanijama ili dobrovornim ogranizacijama kojima rukovode njegova braća na Sardiniji, kardinal je umešan i u zapošljavanje Ćećilije Maronje, takođe sa Sardinije, kao deo plana da se oslobodi katolička monahinja kidnapovana u Maliju.

Maronja je primila 575.000 evra iz Vatikana u periodu 2018-2019, i tužioci tvrde da je novac prebačen kompaniji koju je optužena otvorila u Sloveniji. Italijanska policija saopštila je da je Maronja potrošila veliku količinu novca u lične svrhe, uključujući i kupovinu markirane odeće i odmore u banjama, zbog čega se tereti za proneveru.

Predsednik suda Đuzepe Pinjatone, obraćajući se advokatima i medijima, naglasio je da je ovo suđenje "naročito složeno".

Tanjug AP/Andrew Medichini

 

Suđenje, koje se sastojalo od 85 ročišta, između ostalog bilo je fokusirano na spornu kupovinu zgrade u Londonu od strane Državnog sekreterijata, ključnog administrativnog i diplomatskog odeljenja Vatikana, piše Rojters.

Kardinal Beću je 2014. godine navodno počeo da ulaže u fond kojim je upravljao finansijer Rafaele Minćone, obezbeđujući 45 odsto vlasništva nad zgradom na Sloun aveniji, u luksuznom delu Londona. Kada je kardinal prebačen na drugu poziciju, zvaničnici Državnog sekreterijata sumnjičili su Minćonea da obmanjuje Vatikan i okrenuli se Đanluiđiju Torciju da istisne Minćonija i kupi ostatak zgrade.

Torci je, prema optužbi, takođe proneverio Vatikan, koji je prodao tu londonsku imovinu prošle godine, uz procenjen gubitak od oko 140 miliona evra. Među preostalih šest optuženika nalaze se bivši predsednik i direktor vatikanske finansijske obaveštajne jedinice, bivši sekretar Anđela Bećua i četiri druga bivša zaposlena lica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa