Istorija

"Grad mrtvih": Tajne drevne nekropole duboko ispod temelja Vatikana

Komentari

Autor: Euronews

17/11/2023

-

20:47

"Grad mrtvih": Tajne drevne nekropole duboko ispod temelja Vatikana
"Grad mrtvih": Tajne drevne nekropole duboko ispod temelja Vatikana - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Duboko ispod Vatikana nalazi se groblje drevnih Rimljana, poznato kao nekropola Via Triumfalis, a koju često nazivaju "gradom mrtvih". 

Mermerni sarkofazi, okruženi veličanstvenim rimskim mozaicima i freskama, od 17. novembra otvoreni su za javnost, u okviru izložbe pod nazivom "Život i smrt u Rimu Cezara", piše Euronews.

Tanjug/AP

 

Na oko 1.000 kvadratnih metara nalazi se arheološko nalazište prvi put otkriveno 1956. tokom izgradnje parkinga u Vatikanu. Kasnija iskopavanja 2003. otkrila su novi segment koji je tek od nedavno povezan sa Via Triumfalis.

Tanjug/AP

 

Grobnice koje datiraju iz vremena između 1. i 4. veka, uglavnom su večno počivalište "robova, slobodnjaka i umetnika Rima", objašnjava Leonardo Di Blasi, stručnjak Odeljenja za staru Grčku i Rim Vatikanskog muzeja.

Tanjug/AP

 

Nekropola u sebi krije izobilje informacija o poreklu i životu ljudi koji su u njoj sahranjeni.

"Počeli smo da učimo o ljudima koje nismo poznavali, a naročito o ritualima vezanim više za porodične, lokalne i lične tradicije, nego za zvaničnu religiju", objašnjava Di Blasi.

Tanjug/AP

 

Primera radi, kod groba čoveka koji je bio "custos de scena teatro pompeiano", odnosno scenograf pozorišta u Pompeji, na nadgrobnom spomeniku nalazi se njegov portret okružen alatima, koje je verovatno koristio u kreiranju scene. 

Na drugom spomeniku je slika izvesnog "Nunija" koji je obavljao dužnosti "saltuarius"-a, odnosno šumara.

Vatikan je sada otvorio i novi prolaz do nekropole, nezavisno od muzeja, kako bi ga učinio pristupačnijim i smanjio gužve.

Komentari (0)

Magazin