Evropa

Preminuo poznati italijanski radikalni levičarski intelektualac ​​Toni Negri

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2023

-

16:53

Preminuo poznati italijanski radikalni levičarski intelektualac ​​Toni Negri
Preminuo poznati ideolog radikalne levice Toni Negri - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski radikalni levičarski intelektualac Antonio ​​Toni Negri, vodeći ideolog krajnje levice 1970-ih godina, umro je u petak uveče u Parizu u 90. godini.

Politički filozof i univerzitetski predavač Negri je bio jedan od vodećih teoretičara i organizatora organizacije Radnička autonomija koja je proizašla iz radikalno levičarskih grupa studentskog i radničkog pokreta krajem šezdesetih i ranih 70-ih godina XX veka, prenosi ANSA.

Pokret Radnička autonomija je igrao važnu ulogu u italijanskim "Olovnim godinama", periodu društvenih previranja, levičarskog i desničarskog nasilja koje je trajalo od 1960-ih do 1980-ih godina.

Negri je rođen u Padovi 1933. godine, a svoje prve političke korake naravio je kao član lokalnog odbora italijanske Socijalističke partije, međutim kasnije se prikljiučio radikalnoj levici.

Godine 1983. Negri je izabran u parlament sa radikalnim levičarima, ali je septembra te godine otišao u egzil u Francusku da bi izbegao političke procese za navodni terorizam.

Negri se dobrovoljno vratio u Italiju u julu 1997. godine da služi svoju 12 -godišnju zatvorsku kaznu, ali je već 1999. godine uslovno oslobođen da bi 2003. godine dobio punu slobodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa