Evropa

Sukob levičara i policije na demonstracijama u Lajpcigu: Povređeno 50 policajaca i više demonstranata

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2023

-

19:16

Sukob levičara i policije na demonstracijama u Lajpcigu: Povređeno 50 policajaca i više demonstranata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Krajnje levičarske pristalice žene osuđene na zatvor zbog učešća u napadima na neonaciste i druge ekstremiste sukobile su se sa policijom u gradu Lajpcigu na istoku Nemačke tokom vikenda, pri čemu je povređeno 50 policajaca i veći broj demonstranata, izjavio je danas šef policije u Lajpcigu, Rene Demler.

Demler je rekao da je oko 30 ljudi uhapšeno, a da je još oko 50 privedeno i pušteno do danas popodne, preneo je AP.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer osudila je nasilne akcije pojedinih demonstranata i poželela povređenim policajcima brz oporavak.

U međuvremenu, pojedini političari kritikovali su pristup policije prema demonstrantima, navodeći da je bio nepotrebno agresivan.

Političar iz redova socijaldemokrata u regionalnom parlamentu telu Saksonije Albreht Palas osudio je pristup policije, navodeći da su veliko prisustvo policije i policijski odgovor na manje tuče "imali efekat eskalacije, što je dovelo do toga da su uglavnom bili pogođeni  posmatrači koji nisu bili uključeni u sukob".

Protesti su usledili kao odgovor na odluku državnog suda u Drezdenu u sredu da osudi Linu E. za članstvo u kriminalnoj organizaciji i nanošenje teških telesnih povreda na pet godina i tri meseca zatvora.

Sud je nekoliko sati kasnije saopštio da je Lina E. puštena pod neodređenim uslovima nakon što je provela oko dve i po godine u pritvoru pre presude.

Demonstracije pristalica 28-godišnje Line E, koje su bile planirane za subotu, zabranio je grad Lajpcig, a policija je saopštila da se oko 1.500 demonstranata pojavilo uprkos zabrani, preneo je AP. 

Skup je počeo mirno, ali su na kraju izbili sukobi između demonstranata i policije, u kojima su neki demonstranti bacali kamenje, flaše i vatromet. 

Protesti su prethodno održani i u drugim gradovima širom Nemačke, uključujući Berlin, Bremen i Hamburg.

U Lajpcigu je za večeras planiran još jedan protest koji je grad takođe zabranio.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa