Evropa

Stručnjaci za bezbednost za Rojters: Niko od šestoro osuđenih u Vatikanu zbog korupcije neće uskoro u zatvor

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2023

-

14:09

Stručnjaci za bezbednost za Rojters: Niko od šestoro osuđenih u Vatikanu zbog korupcije neće uskoro u zatvor
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Niko od šest osoba, koje su osuđene na zatvorske kazne na kraju velikog suđenja za korupciju u Vatikanu, verovatno neće uskoro završiti iza rešetaka, a pojedini od njih možda i nikada, prema zakonu i stručnjacima za bezbednost, naveo je Rojters.

Nekoliko osuđenih, uključujući kardinala Anđela Bečiua, koji je najviši zvaničnik katoličke crkve kojem je ikada suđeno pred Vatikanskim krivičnim sudom, i italijanskog finansijera Rafaela Minčonea, već su najavili da će uložiti žalbe na presude koje su donete u subotu, preneo je Rojters.

Očekuje se da će i preostali osuđeni uložiti žalbe.

Svi optuženi su negirali da su počinili krivično delo. 

Novo suđenje verovatno neće početi pre kraja sledeće godine i potrebno je još najmanje godinu dana da se završi. 

Obično je onima koji čekaju na odluke Vatikanskog krivičnog suda na uložene žalbe dozvoljeno da ostanu na slobodi, osim ukoliko su počinili nasilne zločine ili ako postoji rizik od bekstva.

Bečiu je jedini građanin Vatikana među optuženima i živi u stanu koji mu je papa Franja dozvolio da zadrži, nakon što je iznenada otpušten 2020. godine nakon optužbi za nepotizam.

Papa je Bečiu već oduzeo pravo da uđe u konklavu koja će izabrati sledećeg papu nakon Franjine smrti ili ostavke.

Franja je mogao da pomiluje Bečiua za finansijske zločine i da naredi da kardinal napusti Vatikan i da se vrati u rodnu Sardiniju, rekao je jedan stručnjak. 

Vatikanski sud osudio je Bečiua za nekoliko krivičnih dela na pet godina i šest meseci zatvora.

Proces protiv Bečiua trajao je dve i po godine po optužnici za proneveru, zloupotrebu službenog položaja i pokušaj navođenja na lažno svedočenje, prenosi Rojters.

Pored optužbi za preusmeravanje novca kompanijama ili dobrovornim ogranizacijama kojima rukovode njegova braća na Sardiniji, kardinal je umešan i u zapošljavanje Čečilije Maronje, takođe sa Sardinije, u okviru plana da se oslobodi katolička monahinja kidnapovana u Maliju.

Maronja je za taj posao primila 575.000 evra iz Vatikana od 2018. do 2019. godine, a tužioci tvrde da je novac prebačen kompaniji koju je optužena otvorila u Sloveniji, kao i da je novac nenamenski trošila za svoje potrebe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa