Evropa

Grčka planira da migrantima daje trogodišnje dozvole i reši manjak radne snage

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

19:27

Grčka planira da migrantima daje trogodišnje dozvole i reši manjak radne snage
Grčka planira da migrantima daje trogodišnje dozvole i reši manjak radne snage - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčki poslanici trebalo bi danas kasno da glasaju o zakonu koji migrantima omogućava dobijanje trogodišnje boravišne i radne dozvole.

Takva odluka bila bi jedan od načina za rešavanje nedostatka radne snage u vitalnim sektorima privrede, preneo je Rojters.

Prema predlogu grčke vlade, migranti i tražioci azila koji u zemlji žive najmanje tri godine, nemaju krivični dosije i ponuđen im je posao, mogu da podnesu zahtev za novu boravišnu dozvolu do decembra 2024.

Rojters navodi da stranka premijera Kirijakosa Micotakisa Nova demokratija kontroliše 158 poslaničkih mesta u parlamentu od ukupno 300 i očekivano je da će predlog zakona večeras da bude usvojen.

Procenjuje se da će 30.000 ljudi, mnogi od njih iz Albanije, Gruzije, Pakistana i Filipina, verovatno podneti zahtev za novu vrstu dozvole, rekli su zvaničnici ministarstva za migracije.

Rojters napominje da je Grčka neka vrsta ulazne kapije u Evropsku uniju za hiljade migranata i tražilaca azila sa Bliskog istoka, Azije i istočne Evrope, a mnogi od njih su završili, radeći na crno, u sektorima kao što su građevinarstvo, poljoprivreda i turizam.

Grčka je, poput mnogih evropskih zemalja, takođe bila pogođena egzodusom radne snage tokom pandemije kovida, nakon koje se mnogi građani nikada nisu vratili.

Konzervativna vlada, koja je ponovo izabrana u junu i koja je pooštrila politiku Grčke za suzbijanje migracija angažovanjem više graničnih straža i povećanjem patrola, procenjuje da otprilike 300.000 migranata bez dokumenata trenutno živi u zemlji.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa