Evropa

Tusk: Nova poljska vlada otpustila predstavnika Poljske u Svetskoj banci

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2023

-

22:15

Tusk: Nova poljska vlada otpustila predstavnika Poljske u Svetskoj banci
Donald Tusk - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova poljska vlada otpustila je predstavnika Poljske u Svetskoj banci Jaceka Kurskog, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk, navodeći da je vlada usvojila rezoluciju prema kojoj će ministar finansija biti predstavnik Poljske u međunarodnim finansijskim institucijama, uključujući Svetsku banku.

Tusk je rekao na konferenciji za novinare da to znači da je Kurski opozvan i da treba da se vrati u zemlju iz Vašingtona, preneo je Rojters.

Kurskog, koji je blisko povezan sa tada vladajućom strankom Pravo i pravda (PiS), izabrala je Narodna banka Poljske (NBP) za predstavnika u odboru izvršnih direktora Svetske banke 2022. godine.

Međutim, centralna banka je saopštila da je, na osnovu zakona guverner Adam Glapinski trebalo da imenuje predstavnike Poljske u međunarodnim bankarskim institucijama.

Glapinski, čije veze sa liderom PiS-a Jaroslavom Kačinjskim traju decenijama, suočava se sa optužbama da je potkopao nezavisnost centralne banke.

Izvor iz vlade rekao je za Rojters da je vlada odlučila da reaguje sada jer smatra da Kurski nije kvalifikovan za funkciju na koju je bio postavljen.

U vreme imenovanja Kurskog, centralna banka je saopštila da je on ekonomista i da je diplomirao međunarodnu trgovinu, kao i da ima široko iskustvo u javnom sektoru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa