Evropa

Premijer Belgije: Kina je ponekad veoma neprijateljski nastrojena zemlja

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

19:25

Premijer Belgije: Kina je ponekad veoma neprijateljski nastrojena zemlja
Belgijski premijer Aleksandar De Kro - Copyright Tanjug AP/Bertrand Guay, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Belgijski premijer Aleksandar de Kro danas je nazvao Kinu "ponekad veoma neprijateljski nastrojenom zemljom", nakon što su se pojavili izveštaji da je Peking navodno vrbovao člana ultradesničarske stranke Vlams Belang i bivšeg senatora Franka Krejelmana za svoju obaveštajnu agenturu.

"Ne treba da potcenjujemo koliko se stranim silama ne sviđa naša demokratija, naše jedinstvo. Za razliku od Rusije, Kina ne napada naš kontinent, ali ostaje zemlja koja je ponekad veoma neprijateljska. Ne treba to odbacivati kao da nije ništa", rekao je de Kro belgijskim medijima.

On je naveo da "Kinezi pokušavaju da kupovinom uticaja destabilizuju našu demokratiju", reagujući na prošlonedeljne izveštaje više evropskih medija u kojima se tvrdi da je Frank Krejelman, iz stranke Vlams Belang, sarađivao sa kineskim špijunima najmanje tri godine, prenosi Rojters.

Krejelman je isključen iz ove stranke u petak nakon istrage koju su obavili Fajnenšel tajms, Špigel i Mond, a u kojoj se detaljno opisuje kako je kineska obaveštajna služba navodno koristila Krejelmana tokom tri godine da utiče na rasprave u Evropi o pitanjima koja se tiču Kine.

De Kro je kazao i da Stiven Krejelman, brat Frenka Krejelmana i takođe član Vlams Belanga, treba da bude smenjen sa mesta predsednika parlamentarnog odbora za nabavke u sektoru odbrane.

"Moj moto je: bolje sprečiti nego lečiti .On predsedava jednim od najosetljivijih komiteta u parlamentu", naglasio je belgijski premijer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa